Magazin
351 ogledov

Dišeč punč

punč Shutterstock
Ogrejte telo in dušo s punčem, vročim, dišečim prazničnim napitkom.

Začimbe so vinu dodajali že stari Grki, punč pa so najprej pili v Indiji. Pozimi so tako
ogreli telo in dušo. Ingver, kardamom, koromač, cimet in nageljnove žbice naj bi namreč
aktivirali čakre – centre duhovne moči v telesu. V Evropo je punč prišel v 17. stoletju
in takoj postal zelo priljubljen. Wolfgang Amadeus Mozart je punč iz Anglije prinesel v
Avstrijo, kjer ga od takrat pijejo predvsem pred božičem. V njegovem času so ga pili
predvsem v lokalih in na plesih, kjer je bil punč pravi modni hit.

Potrebujete:

  • pravi/ zeleni čaj
  • cimet, klinčke, janež, ingver ...
  • sladkor, med
  • pomarančni/jabolčni sok
  • pomarančni liker
  • rum ali katero drugo žgano pijačo


Priprava

  • Za pomarančni punč najprej skuhajte pol litra pravega čaja. Dodajte cimetovo skorjo,klinčke, sladkor, 2,5 decilitra pomarančnega soka, 1 deciliter pomarančnega likerja in sok ene limone. Zavrite in dodajte pol decilitra ruma.
  • Za jabolčni punč skuhajte pol litra zelenega čaja, dodajte pol litra jabolčnega soka, klinčke, cimet in janež, lahko tudi ingver v prahu. Vse skupaj naj počasi vre nekaj minut, zatem pa sladkajte in dodajte 1 deciliter ruma.
  • Pripravite lahko tudi otroški punč, nealkoholno različico te pijače. V sadni čaj dodajte začimbe po želji, pokuhajte, nato pa sladkajte z vaniljevim sladkorjem ali medom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.