Magazin
21 ogledov

Dobili smo varuha živih mojstrovin

Škofjeloški pasijon je primer žive kulturne dediščine, ki je dobila svojega urad Žurnal24 main
Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti je postal novi varuh slovenske žive kulturne dediščine.

To vlogo mu je na podlagi natečaja podelila vlada, uradno pa jo bo začel opravljati po podpisu pogodbe o opravljanju javne službe z ministrstvom za kulturo. Pogodba bo veljala do konca letošnjega leta.

Med naloge koordinatorja spada identificiranje, dokumentiranje, preučevanje in vrednotenje žive dediščine. Poleg tega predlaga njen vpis v register, svetuje glede celostnega ohranjanja ter usklajuje delo muzejev v zvezi z ohranjanjem žive dediščine in kulturnih prostorov.

Živa dediščina so nesnovne dobrine, kot so prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine, ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prenašajo iz roda v rod. Hkrati jih nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino.

Spletne strani ministrstva za kulturo navajajo, da je trenutno v register kulturne dediščine vpisan le Škofjeloški pasijon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.