Magazin
29 ogledov

Dobrodelna reciklaža

Moteli, hoteli in gostišča sodelujejo v projektu Clean the World. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Ste kdaj pomislili, kakšna je zgodba majhnih mil in šamponov, ki čakajo na goste v hotelskih kopalnicah?

Nekaj jih gostje "pokradejo", veliko več pa načetih ostane v hotelih in med njimi je tudi ogromno mil in šamponov, ki so skoraj neuporabljeni. Uradno na začetku leta 2009, neuradno pa že prej sta ameriška poslovneža Shawn Seipler in Paul Till, ki potujeta približno dvesto dni na leto, začela razmišljati, kaj bi se dalo narediti z vso to drobno "hotelsko kozmetiko".

Za svet in ZDA
Seipler in Till pa nista ostala le pri razmišljanju, ampak sta ustanovila neprofitno organizacijo Clean the World, ki tudi s pomočjo prostovoljcev v ZDA zbira načeta hotelska mila, šampone in druge kozmetične "ostanke" (ki jih je samo v ZDA več milijonov kosov) in jih reciklira tako, da jih "očisti", zapakira in skupaj z ustreznimi izobraževalnimi materiali pošlje tistim, ki jih še kako potrebujejo, a o njih sicer lahko le sanjajo. Širjenje mnogih nevarnih bolezni, zaradi katerih vsako leto po svetu umre več milijonov otrok, je velikokrat mogoče preprečiti zelo preprosto in učinkovito – za začetek z umivanjem rok in drugo ustrezno higieno, poudarjajo pri Clean the World, ki kozmetike ne pošilja le v manj razvite dele sveta, ampak tudi v zavetišča za brezdomce po vseh ZDA.

Pomagali tudi Haitiju
V dobrem letu so Seipler, Till in sodelavci uspeli povezati več kot 200 hotelov in B&B-jev (gostišč/hotelčkov z zajtrkom), ki so v hotelskih kopalnicah pripravljeni zbirati načeta mila in šampone, ki "kmalu nato rešujejo življenja". V prvih petnajstih mesecih delovanja je Clean the World zbral več kot štiri miljone kosov mila in več kot 90 ton šampona. In ko je januarja letos Haiti prizadel uničujoč potres, je prebivalcem na pomoč priskočil tudi Clean the World. Več preberite na www.cleantheworld.org.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.