Magazin
391 ogledov

Dojenčka v senco

deklica, morje, sonce Shutterstock
Sončni žarki lahko ujamejo dojenčke in malčke na vsakem koraku, zato jih je treba še posebej dobro zaščititi.

Sonce je najmočnejše med 10. in 16. uro, zato se v tem času odsvetujejo sprehodi in igre z otroki na prostem. Novorojenčkov in dojenčkov do šestega meseca starosti ne izpostavljajmo soncu, malčke pa že zgodaj navajajmo na nošenje klobučka, sončnih očal in majčk, treba pa jih je namazati s kremami, ki imajo zaščitni faktor vsaj 30. Ne gre pa pozabiti niti, da se sonce odbija od vode, snega, peska in drugih materialov.

Kako se izogniti opeklinam?

Dojenčki lahko dobijo opekline tudi ob drugih urah dneva in ob oblačnih in mrzlih dneh, saj opeklin ne povzroča vročina sonca, temveč ultravijolični (UV) žarki. Slednji lahko poškodujejo kožo v kateremkoli času dneva, vse leto, celo sredi zime.

Morda se žarkov ne čuti takoj, zagotovo pa so posledice opazne kasneje, saj se rdečica ali lažja opeklina lahko pojavita šele po nekaj urah. "Neodgovorno je, če novorojenček dobi opekline. Opeklina lahko nastane že med 10 in 15 minutami izpostavljanja soncu med 12. in 16. uro. V primeru opeklin je treba kožo negovati z vlažilnimi kremami z dodatki vitaminov, ki zmanjšajo pekoč občutek, in preprečiti nadaljnje izpostavljanje. Pred nanosom krem lahko kožo tudi rahlo ohladimo z vlažilnimi robčki. Pomembna je tudi hidracija novorojenčka," pojasni dermatologinja Larisa Stojanovič.

Novorojenčka soncu ne izpostavljajmo

Otroci lahko hitro utrpijo kratkoročne in dolgoročne poškodbe zaradi opeklin sonca ali vročinskega udara, zato je zelo pomembno, da jih obvarujemo močnega sonca. "Koža novorojenčkov še ni povsem prilagojena na škodljive dejavnike okolja, kamor spadajo tudi UV-žarki. Novorojenčki so zato še posebej ogroženi in dovzetni za opekline, ki so v tem obdobju nevarne, zato jih soncu ne izpostavljajmo," pojasni dermatologinja Stojanovičeva.

Larisa Stojanovič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Pri dojenčku do šestega meseca starosti ne uporabljamo zaščitnih krem proti soncu, zato ga najbolje zaščitimo, če ga soncu sploh ne izpostavljamo ali pa to storimo zgodaj zjutraj ali šele pozno popoldne, ko je količina UVB-žarkov, ki povzročajo opekline, minimalna. Kožo varujemo le s fizično zaščito, kar predstavljajo naravna senca (senca drevesa, dežnika, sončnika ali šotora), gosto tkanje blaga vozičkov, kapica in primerna lahka oblačila, ki pokrijejo kožo.

 

Zaščitna oblačila, klobučki in sončna očala

Za zaščito otroka so primerna gosto tkana bombažna oblačila in različnih odtenkov svetlih barv. Svetle barve oblačil odbijajo toploto in kožo ohranjajo hladno, medtem ko temnejše barve oblačil toploto vpijajo, blago, ki je tkano na gosto, pa je boljše kot ohlapnejše tkano blago. Pomembno je, da žarki ne prehajajo skozi tkanino. Najboljšo zaščito predstavlja denim (blago kavbojk), ki pa je precej težek za poletno obdobje.

"V Sloveniji je že možno kupiti oblačila, tudi kopalna, ki zadržijo več kot 97,5 odstotka UV-žarkov. To je še posebej priporočljivo, ker se otroci precej zadržujejo v vodi in jih z nošenjem teh oblačil ni treba dodatno mazati z zaščitnimi kremami, razen po delih, ki so nepokriti. Oblačila imajo oznako UPF-UV, ki naj bi bil vsaj 30," pojasni dermatologinja.

Sicer pa pokrijte otrokove noge in roke. Ne glede na to, ali ima otrok malo ali veliko las, je klobuček obvezen. Izberite takšnega, ki ima zadaj daljši rob, ki varuje vrat in ramena, spredaj naj pokrije ves obraz, robovi ob straneh pa pokrijejo tudi ušesa. Če bo otrok hotel, mu dajte na nos tudi sončna očala.

 

Zaščitna krema na debelo

Za otroke izberite kremo za sončenje, ki ima zaščitni faktor 30, mora pa imeti zaščito pred UVA- in UVB-žarki. Slednji pogosteje povzročajo opekline medtem ko UVA kožo poškodujejo v globini, obojni pa pospešujejo staranje kože. Kremo nanesite od 15 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu, vsaki dve uri pa jo nanesite na novo, če se otrok zadržuje na soncu in ni oblečen. Pazite, da s kremo prekrijete prav vse predele otrokove kože, tako vrh uhljev, nos in konice nog kot vrat. Če se otrok zmoči v vodi ali morju, mu takoj, ko ga obrišete z brisačo, nanesite nov sloj kreme, tudi če od zadnjega nanosa še nista minili dve uri.

Pri nanosu zaščitnih krem po koži obraza in v bližini oči je treba biti še posebej pazljiv. Če zaidejo v oko, jo izpiramo z mlačno vodo. "Sicer pa kreme ne bi smele delati težav, ker solzenje, ki se sproži refleksno, kremo izpere," pravi dermatologinja.

Še nekaj nasvetov:

  • Redno menjajte kremo za sončenje, saj aktivne sestavine sčasoma izgubijo učinkovitost.
    Preverite, kateri faktor je za vašega otroka najprimernejši.
  • Preverite, ali je krema, ki bi jo otrok nesel v usta, zanj nevarna.
  • Če potujete z avtomobilom, ga pred potjo primerno ohladite.
  • Otroku dajte dovolj tekočine (pred šestim mesecem starosti otrok ne potrebuje vode, saj je mleko dovolj za hidracijo).
  • Prepričajte se, da bo otrok varen tudi pri drugih ljudeh, ki bodo pazili nanj.
  • V vrtcih za otroke pred izpostavljanjem soncu dobro poskrbijo, sami pa poskrbite, da bo vaš otrok imel primerna oblačila in zaščitno kremo.
  • Na okno avtomobila namestite ščitnik pred sončnimi žarki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.