Magazin
572 ogledov

Dojenčku ne sme biti vroče

Dojenček se pod zimskimi oblačili ne sme potiti. Žurnal24 main
Otroka v zimskih dneh nikar ne oblecite pretoplo. S pravilno izbiro udobnih, lahkih in zračnih oblačil pa se lahko izognete tudi nevšečnostim, kot sta pojav izpuščajev in ekcemov.

Novopečeni starši se pogosto znajdejo v dilemi, kako obleči dojenčka v mrzlih, zimskih dneh. Čeprav dojenčkovo telo še ni sposobno dobro uravnavati telesno temperaturo, to ne pomeni, da ga morate za vsak sprehod obleči v malega astronavta. Da bo otroku udobno in toplo tako znotraj kot zunaj, ga oblecite v le eno plast oblačil več, kot jih imate na sebi vi. Ker pa vsi dojenčki ne potrebujejo dodatne plasti oblačil, ugotovite, kaj najbolj ustreza vašemu otročičku.

Oblačila za zimske sprehode
Nepogrešljivo zimsko oblačilo pri dojenčkih je prav gotovo kapica, ki naj bo mehka, oprijeta in topla, najpomembneje pa je, da popolnoma prekrije ušesa. Da kapica otroku ne bi padala z glavice, izberite takšno, ki se zaveže pod bradico. Dokler vaš otročiček še ne hodi, ga ni treba oblačiti v zimske kombinezončke, ampak mu lahko nadenete bundico, nogice pa mu pokrijete s toplo odejico. Debelo bundico pa je treba sleči, kadar otroka posadite v avtosedež, saj boste le tako lahko otroka varno in močno pripeli. Seveda pa ga lahko ogrnete z odejico.

Udobno za sladko spanje
Bolj kot bodo udobna dojenčkova oblačila, bolj kakovosten bo njegov spanec. Če otroka oblečete v pižamico, izberite bombažno, ki je poleg udobnosti tudi zelo mehka in zračna. Najboljša je izbira enodelnega pajacka. Do otrokovega prvega leta se izogibajte uporabi odejic in se s tem izognite možnosti zadušitve. Če mislite, da vašemu otročičku ponoči ni dovolj toplo, žimnico oblecite v flanelasto prevleko.

Zavarujte občutljivo kožo
Zaradi suhega in toplega ozračja se otrokom pozimi na obrazu pogosto pojavijo izpuščaji ali ekcemi. Ti rdeči izpuščajčki najpogosteje nastanejo na vlažnih predelih okoli ušes, na zadnjem delu vratu, dimljah ali kakem drugem delu telesa, kjer se otrok zaradi pretoplih oblačil znoji. Če ste takšne težave opazili tudi pri svojem otroku, ga oblecite v bolj lahka, bombažna oblačila, v stanovanju pa uporabljajte vlažilce zraka. Izberite takega, ki prečiščuje zrak in samodejno pobije bakterije. Okužbam se boste izognili tudi, če boste otroku pristrigli nohte na rokah in s tem preprečili kopičenje bakterij po prstkih.

Omilite izpuščaje in ekceme
Drobne rdeče izpuščajčke boste pri otroku najlažje odpravili s čiščenjem obolelih predelov kože z vlažno brisačko, ki ste jo namočili v kozarec mrzle vode in ji dodali eno žličko sode bikarbone. Ima vaš otrok ekceme? Po kopanju otrokovo kožo obrišite z vlažno brisačko in nato v kožo nežno vtrite vlažilni losjon ali mleko za telo.

V petek, 11. 1. 2008, si preberite, kako ravnati ob zimskih prehladih, kakšna je prva pomoč pri težavah z dihanjem in kako otroku najlažje znižate povišano telesno temperaturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.