Magazin
30 ogledov

Domiselni disciplinski ukrepi

Prepovedi nikoli niso obrodile sadov. Starši lahko svoje otroke disciplinirajo na posebno izviren način, uboganje pa je zagotovljeno.

Starši se pogosto pritožujejo, da so otroku postavili slaba pravila, ki pa se jih niti ne drži. Otroka je treba pogosto izsiljevati in mu obljubljati nemogoče, da naredi to ali ono. Naslednja pravila, ki imajo nekaj logike in smisla, so nastala po temeljitem premisleku in posvetovanju staršev. Nekatera pravila dejansko niso pravila, temveč le napoved taktike ali dejstev.

Pravilo št. 1: Ne smeš biti v sobi, medtem ko delam, razen če delaš tudi ti.
Cilj: pripraviti otroka, da vam pomaga ali pa vas enostavno pusti na miru pri delu

Matere imajo pogosto ogromno dela - od pomivanja, pospravljanja, zlaganja perila in podobnih gospodinjskih opravkov. Med vsem tem delom jim otroci, ki jih prosijo za vse mogoče, niso ravno v pomoč. Če otroke vključimo v delo, ki mora biti opravljeno, bo dobro za starše, še posebej pa za otroke. Počutili se bodo del ekipe, ponosni pa bodo, da so nekaj opravili čisto sami. Staršem je vseeno, za katero možnost se bodo otroci odločili, važno jim je le, da se otroci naučijo izbirati in se tega tudi držati.

Pravilo št. 2: Ne delam po osmi uri zvečer
.
Cilj: odpravljanje otroka v posteljo ob istem času in imeti čas samo zase

Težko je otrokom in možu le najaviti, kdaj se gre spat in kdaj bi radi imeli čas samo zase. Težavo se lahko enostavno obrne in predstavi z drugega zornega kota. Svojim otrokom enostavno povejte (seveda se bo treba malce izmisliti), da po osmi uri zvečer mama ne počne več materinskih opravil. Bo pa brala knjige, se igrala, poslušala vsakdanje zgodbe in se drugače ukvarjala z vsem do te ure. Pravilo bo vneslo v družinsko življenje rutino, da se vsa opravila opravi do točno določene ure.

Pravilo št. 3: Dobiš, kar dobiš, kasneje pa nobenih izpadov.
Cilj: ne bo več pregovarjanja in barantanja, kaj bo kdo pojedel ali naredil.

Sprva so starši pri tovrstnem pravilu malce skeptični, ko pa ga začnejo uveljavljati, vidijo, da enostavno deluje. Otroci se bodo takoj branili, da to pa res ni pravično, a se bodo kmalu navadili, da če neke stvari ne bodo dobili ali ne bodo smeli narediti, jo lahko le tako, da ubogajo pravilo. Skušali se bodo pogajati, a starši morajo vztrajati pri svojem.

Pravilo št. 4: Tole pa počni kje drugje.
Cilj: zagotovljena mir in tišina

Razigrani otroci ne znajo pomisliti, da s hrupom, ki ga povzročajo, motijo in predvsem živcirajo starejše. Dovolite jim, da lahko mirno pojejo, tolčejo, razbijajo, vzklikajo in spuščajo vse mogoče glasove, vendar ne v vaši bližini. Enako velja za jok, jezo in kuhanje mule na splošno. Otrokom se s tem pravilom da možnost, ki pa je ne občutijo kot prepoved in je tako ne morejo zavrniti.

Pravilo št. 5: O denarju se ne bomo prerekali.
Cilj: izsiljevanje in moledovanje sta preteklost

Pravilo je treba vztrajno poudarjati, da bo delovalo. Osnovni namen pa je, da se z otrokom o različnih nakupih ne pogajate. Če otrok še vedno izsiljuje, mu na miren način ponovite, da se z njim o denarju ne boste pogajali. Ključ do uspeha je, da znate prepričati in ne z otrokom razpravljati. Ko bo otrok hotel zapraviti svoj denar (ki ga je dobil kot žepnino), ga le opozorite na morebitne napake pri nakupu in mu svetujte. Če se bo opekel, se bo iz tega tudi nekaj naučil.

Pravilo št. 6: Ne razumem te, ko govoriš na takšen način.
Cilj: končati s stokanjem, kričanjem in neobzirnostjo

Pri tem pravilu bo potrebne malo več vztrajnosti, ki pa se bo obrestovala. Otroku večkrat na miren način in brez povzdigovanja glasu ponovite, da se na tak način z njim ne da pogovarjati. Ko se bo umiril in bil pripravljen na normalen pogovor, pa se lahko pomenita. Otrok, ki joka ali je nesramen, išče pozornost in dramo. Otroku s tem pravilom sugerirate, da ima nekaj pomembnega povedati, če bo to povedal na lep način.

Pravilo št. 7: Dolgčas ne obstaja.
Cilj: preprečiti otroku, da reče, da se dolgočasi in ga naučiti, kako sam sebe zabava

"Dolgočasje enostavno ne obstaja, obstaja le pomanjkanje domišljije," se lahko glasi stavek starša. Rezultat je vedno enak – breme zabave vedno pade na otroka. Če se bo otrok naučil, kako se lahko sam zaposli, zanj ne bo več obstajalo dolgočasje. In to je dejansko darilo, ki bo trajalo za vse življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.