Magazin
28 ogledov

Dragi prekrški na počitnicah

Naj vas daleč od doma ne zapelje! Kazni so visoke. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vožnja v alkoholiziranem stanju lahko voznika v Italiji stane do šest tisoč evrov, v Grčiji in na Hrvaškem pa denimo "le" dva tisočaka.

Najvišje kazni v tujini pretijo tistim, ki radi sedejo za volan čezmerno alkoholizirani. Hrvati v takšnem primeru zaračunajo tudi do 2.100 evrov kazni, Italijani pa še štiri tisoč evrov več. Zanemarljive pa niso niti globe za nepravilno parkiranje, sploh na mestih, rezerviranih za invalide. V nadaljevanju smo zbrali najpogostejše globe za prekrške v cestnem prometu za turistične destinacije v Grčiji, na Hrvaškem, v Italiji in Španiji.

50 kilometrov na uro je omejitev v naselju v vseh štirih državah.

Prehitri ob 600 evrov
Do 20 kilometrov na uro prehitre voznike v naselju najbolj kaznujejo v Italiji in Španiji. Globa je v obeh državah do 600 evrov. Pri južnih sosedih Hrvatih, kot so nam povedali na zagrebški policiji, vožnjo s hitrostjo do 70 kilometrov na uro v naselju, kjer je omejitev 50, kaznujejo s 500 kunami ali okoli 70 evri. V Grčiji so kazni še nekoliko nižje – za omenjeni prekršek namreč zaračunajo pičlih 33 evrov.

Trezni do 0,5 promila
Vse štiri države načeloma štejejo, da je alkoholiziranost prekršek šele, ko ima voznik v krvi 0,5 promila alkohola in več. Nekoliko so zadevo zapletli le pri Hrvatih: če policist voznika ustavi brez prekrška in ta napiha manj kot 0,5 promila, ga ne oglobijo. Če pa je bil voznik ustavljen zaradi drugega prekrška (denimo prehitre vožnje) in je napihal več kot nič promila in manj kot 0,5 promila, ga zaradi alkoholiziranosti oglobijo s 700 kunami ali okoli 98 evri. Naj izpostavimo, da na Hrvaškem mladi do 24. leta in profesionalni vozniki v izdihanem zraku ne smejo imeti alkohola. Sicer pa Hrvati za močno opite voznike zaračunajo tudi do 15 tisoč kun kazni (2.100 evrov), če pa voznik kazni ne more poravnati, gre v zapor za 60 dni. Grki najbolj opite (nad 1,1 promila) kaznujejo z dva tisoč evri, Španci z do 600 evri, Italijani pa, kot smo zapisali na začetku, z do šest tisoč evri.

90 kilometrov na uro je omejitev zunaj naselja v Grčiji, na Hrvaškem in v Italiji, na avtocesti v Grčiji in Španiji je 120, v drugih pa 130.

Pločnik ni parkirišče
Zaradi nepravilnega parkiranja ste lahko v Italiji tudi ob 311 evrov. V drugih treh državah so relativno bolj popustljivi. Med trojico izstopa le še Španija, ki voznika, ki nepravilno parkira, kaznuje z do 90 evri globe. Hrvati narobe parkirane avtomobile opremijo z listkom za 42 evrov, Grki pa za 33. Na zagrebški policiji so izpostavili, da vozniku, ki neupravičeno parkira na mestu, namenjenem za invalide, zaračunajo slabih sto evrov.

Pripeti privarčujejo
Voznik in sovoznik morata biti v vseh štirih državah pripeta z varnostnim pasom. Če eden od njiju ni, ga Grki kaznujejo s 156 evri, Hrvati s 70 evri, Italijani z do 295 evri in Španci z do 300 evri. Če je mogoče, naj bodo z varnostnim pasom pripeti tudi potniki na zadnjih sedežih – na Hrvaškem je to denimo obvezno. Vse štiri države pa kaznujejo tudi voznike, ki med vožnjo telefonirajo (ne prostoročno). Najbolj v Španiji – z do 300 evri.

kazni, promet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.