Magazin
71 ogledov

Dražji pomivalni stroj za nižje stroške

posoda sušenje čista Shutterstock
Investicija. Višji razred dolgoročno pomeni večje prihranke.

Prihranek. Pri opremljanju kuhinje je eno od najpomembnejših vprašanj, koliko denarja se izplača zapraviti za pomivalni stroj, v manjših gospodinjstvih pa je pod vprašaj postavljena že smiselnost samega nakupa. Toda če vsaj malo razmišljate o ekologiji, je nakup vsekakor smiseln, saj boste z uporabo pomivalnega stroja privarčevali veliko vode. Stroj je po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus porabi kar do štirikrat manj, kot bi je ob pomivanju posode na roke.

Izračunajte ceno enega pranja

Novejši pomivalni stroji poleg tega poskrbijo za varčevanje električne energije, saj večinoma spadajo v energijske razrede z oznakami A in A+ ter višje. Ker sta na nalepki z energijskim razredom navedeni poraba energije v kWh na (standardni) program pomivanja ter letna poraba energije in vode (za 220 pranj v standardnem programu), lahko izračunate ceno enega pomivanja posode in letne stroške uporabe stroja. Informacijo o ceni kWh dobite pri vašem ponudniku elektrike. Razred A je po izračunih Instituta Jožef Stefan od razreda D (star pomivalni stroj) učinkovitejši za kar 27 odstotkov.

Čeprav so pomivalni stroji višjih energijskih razredov dražji, izračun torej pokaže, da boste v nekaj letih uporabe privarčevali, saj bo vaš račun za elektriko nižji, kot bi bil, če bi uporabljali energetsko manj učinkovit pomivalni stroj.

Poraba. Na energijski nalepki pomivalnega stroja so navedene informacije, ki veljajo za standardni program pranja. Toda to ne pomeni, da ne morete privarčevati še nekoliko več, saj imajo novejši aparati posebne programe za ekološko pranje ali varčevanje. Pri teh programih boste porabili manj vode in električne energije, prihranki pa so po rezultatih testov Zveze potrošnikov Slovenije lahko veliki tudi do nekaj deset odstotkov.

Ob vsem tem pomislite na to, da bo ekstra varčno pranje posode trajalo nekoliko dlje kot običajno.

Posoda se posuši tudi na zraku

Dodatno. Pomivalni stroji se razlikujejo tudi po sušilni moči (te podatke vsebuje energijska nalepka). Ta podatek pove, kako dobro se bo posoda v stroju osušila in ali lahko pričakujete madeže posušenih vodnih kapljic ali ne. Koliko je sušenje posode v pomivalnem stroju pomembno, presodite sami, saj se posoda lahko brez težav hitro posuši tudi na zraku, sploh če je še vroča, še hitreje pa, če se takoj po pomivanju obriše s suho krpo. Boljši pomivalni stroji imajo tudi funkcijo izklopa sušenja, s čimer lahko privarčujete nekaj elektrike.

Komentarjev 3
  • Phonak 19:11 10.september 2015.

    Verjetno ne razumeš besede EKO. Predstavlja pozitiven vpliv na naravo in ne na tvojo denarnico. Ekološka osveščenost pri zmanšanju porabe elektrike je ključna in ne kako dobro je posoda pomita. Pa tudi pri tem si v zmoti, ker stroji danes ...prikaži več perejo drgač kot so nekoč in s pol manj vode operejo 2x bolše. :) lp

  • Trovlak 19:43 23.oktober 2013.

    več. Po drugi strani pa vsa ta tehnologija ECO, je še vedno narejena tako, da se deli zelo kvarijo. Obstajajo pomivalni stroji z zeolitom, ki znatno privarčuje pri porabi elektrike, a kaj, ko se zadeva zelo kvari in je tudi ...prikaži več popravilo drago. Enako tudi sušilni stroji s toplotnimi črpalkami. Varčni - ja. Cena popravila: vsaj 1/3 višja kot pri običajnih. Tako, da to varčevanje dolgoročno ne prinaša kvalitetnih rezultatov.

  • Trovlak 19:43 23.oktober 2013.

    Vsa ta današnja tehnologija in A+++ razredi po porabi energije, so precej velik pljunek v morje. Vsi samo nabijajo kakšna je poraba in privarčevanje, prav nihče pa ne omeni ključnega faktorja - Kako je potem posoda kvalitetno pomita? Že sama ...prikaži več logika pove, da, če stroj porabi manj vode in manj elektrike, kako je potem lahko posoda enako čista kot pri stroju, ki je porabil veliko več vode in elektrike? Tukaj logika ne gre skozi in dokazano je, da novodobni stroji, tako pomivalni kot pralni, ne dosegajo enake kvalitete pomivanja in pranja kakor stari stroji. Pa še nekaj je. Od lani je v EU direktiva, da se vsi pomivalni stroji ob vklopu postavijo na program ECO (ekonomični) in s tem uporabnika forsira, da varčuje elektriko in vodo (ter okolje). Ampak... Dejstvo je pa, da na ECO, pomivalni stroj pomiva dobri 2 uri pa pol. In potem še cca. pol ure suši. Tej časi so lahko tudi daljši. In tega marsikatera gospodinja ne prenese. Stari stroj je pomil in posušil v 1:45 ure, novi pa melje 3 ure in