Magazin
5 ogledov

Drugačen polet nad Londonom

Pogled na London Eye je najlepši ponoči.
1/42
Žurnal24 main
Arhitekti David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chilton in Nic Bailey so oblikovali danes eno najprepoznavnejših londonskih znamenitosti London Eye.

31. decembra letos bo minilo natanko deset let, odkar je takratni britanski premier Tony Blair na južnem bregu reke Temze svečano odprl Veliko oko, do danes pa se je z njim popeljalo že več kot 30 milijonov ljudi. Vsako leto naj bi si London z vrha kolesa ogledalo 3,75 milijona ljudi, kar je več kot piramide v Egiptu ali Tadž Mahal v Indiji.

Pogled seže do Wembleyja in naprej
Velikansko oko je ime dobilo po glavnem sponzorju in ima uradni naziv British Airways London Eye. Sestavljen je iz velikanskega ogrodja in 32 velikih kapsul, v katero lahko naenkrat vstopi do 25 ljudi. Kolo na najvišji točki doseže višino 135 metrov, prav takrat pa je razgled na britansko prestolnico najlepši. Ob lepem vremenu je mogoče videti tudi več 10 kilometrov daleč. Pogled iz orjaka je najlepši na nasproti stoječi britanski parlament Houses of Parliament in stolp z uro, v katerem je slavni zvonik Big Ben. Pogled seže na poslovni del Londona s prepoznavnimi nebotičniki, ponuja pogled na podzemno železnico Waterloo, iz katere je pred leti prvi vlak pod morjem potnike popeljal do Pariza (danes vozi s sodobne postaje St. Pancras), v daljavi se ob sončnem vremenu vidi celo najslavnejši nogometni stadion na svetu Wembley, na katerem je nedavno proti angleški izbrani vrsti igrala tudi Slovenija. Za en krog na Velikem očesu je treba odšteti 14 funtov in pol, vožnja z njim pa traja slabe pol ure. Kot zanimivost povejmo še to, da so velikan zaradi slabe karme nima 13. kapsule.

Kate Moss redna gostja
Varnostni ukrepi so zaradi terorističnih napadov po svetu v zadnjih letih zelo strogi. Tako vam bodo pred vstopom v kabino pregledali nahrbtnike, v vsaki kapsuli so nameščene varnostne kamere, po izstopu iz kabine pa varnostniki s posebnimi napravami pregledajo vsako kabino. To turistov očitno ne moti, saj je London Eye po obiskanosti že prehitel preostale znamenitosti, od Tower Bridgea in parlamenta do utrdbe the Tower of London. Kot zanimivost omenimo, da je med najzvestejšimi obiskovalci Eya manekenka Kate Moss, ki se je z njim popeljala kar petindvajsetkrat, redna gosta pa sta tudi princ Harry in njegov ded princ Filip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.