Magazin
298 ogledov

Dunaj za poznavalce

Dunaj Shutterstock
Decembra vsi romajo na Dunaj. Ker je veličastno okrašen, ker ima velik božični sejem in ker je preprosto lep v vsakem letnem času.

Skoraj vsakdo bi znal takoj našteti njegove glavne znamenitosti, pa vendar – Dunaj je možno doživeti tudi popolnoma drugače. Pozabite na vse, kar ste do zdaj vedeli o njem, ignorirajte praznike in turistične točke ter odkrijte najbolje varovane skrivnosti te srednjeevropske prestolnice.

Opojni muzej in zeleni griči

Avstrijska prestolnica je posejana s številnimi galerijami in muzeji; bi tokrat obiskali katerega od manj znanih? Muzej ogrevanja (da, prav ste prebrali)? Muzej globusov? Cinefilom bo zagotovo zanimiv muzej 3rd Man, posvečen filmu noir in povojnem Dunaju. Če boste avstrijsko prestolnico obiskali v zimskih mesecih, vam bo najbrž prijalo pobliže spoznati njihovo tradicijo žganjarstva in obiskati muzej žganja, Alt Wiener Schnapsmuseum. Tam boste lahko spoznali, kako nastanejo žgane pijače (od mareličnega likerja do absinta), na koncu pa jih seveda tudi pokusili. Priporočljivo je, da ta muzej obiščete na koncu obhoda mesta ali pa si potem vsaj malo odpočijete. Med sprehajanjem po mestu zavijte z glavnih turističnih poti in obiščite Yppenplatz, trg, ki je pravi svet v malem. Bi šli morda v kino? Obiščite Gartenbaukino ob parku Stadtpark in se na mehkih rdečih sedežih vrnite v 70. leta. Najbrž na Dunaju nikoli niste razmišljali o podeželju, vendar bi bilo škoda izpustiti obisk Kahlenberga, ene od redkih vzpetin blizu mesta, ki se dviga visoko nad strehe palač in nebotičnikov. Sprehod na 484 metrov visoki hrib (tja sicer iz središča mesta pelje tudi avtobus 38A) lahko spremenite v celodnevni izlet, saj poleg narave in vinogradov na njem najdete cerkev, odlično restavracijo in kavarno, ob tem pa vas bo seveda spremljal še čudovit razgled na mesto in okoliško pokrajino. Če se ne bojite višine, se vam bo najlepši razgled odprl s stolpa Stefanienwarte.

Polna torba, prazen žep

Dunajske trgovine so na prvi pogled tako pregrešno drage, da je že ob ogledovanju izložbe skoraj čutiti, kako je bankovcev v denarnici vse manj. Res gre za bogato mesto, ki kupcem z dovolj globokimi žepi ponuja vse vrste prestiža, vendar pa je ponudba zelo široka tudi za tiste z nekaj manj denarja na računu. Dovolj je, da se iz središča mesta odpravite do glavne nakupovalne ulice Mariahilfer Straße, v lovu na cenovno dosegljivejše dizajnerske kose pa zavijete kako ulico vstran: na Lindengasse, Siebensterngasse, Kirchengasse in druge bližnje manjše ulice, kjer vas čakajo trgovine z dizajnerskimi oblačili mladih še neuveljavljenih oblikovalcev. Dunaj je tudi prava zakladnica odličnih trgovin z rabljenimi oblačili, v katerih se najde marsikaj zanimivega. Če omenimo dve: Bootik 54 (Neubaugasse 54) in butik na Burggasse 24. Ljubitelji glasbe se odpravite po nakupih v Substance, kjer vas bo pričakalo morje znanih in neznanih glasbenih plošč (cedejev in vinilk).


Če vas bolj kot polna torba novih pridobitev zanima, kaj boste z izleta na Dunaj prinesli domov, a bi se radi izognili kičastim spominkom s stojnic, na srečo obstajajo alternative. Ena izmed teh je prodajalna spominkov v muzejski četrti (Museumsquartier). Posebno za vse tiste, ki jim sodobna potrošniška miselnost niti slučajno ni blizu, je zanimiv tudi obisk Schenke. Gre za trgovino, ki to pravzaprav ni, saj izdelke lahko zamenjate za druge, jih kupite po ceni, ki se vam zdi pravična, ali pa jih, če si res ničesar ne morete privoščiti, vzamete brezplačno – česar pa kot obiskovalec seveda ne boste storili, sploh ker z nakupom ali izmenjavo pripomorete k dobrodelni naravi trgovine.

Od zrezka do veganske restavracije

Po ogledovanju znamenitosti (ali pa pred tem) je čas za počitek, prigrizek ali kar kosilo oziroma večerjo. Dunaj je posejan s kavarnami, v katerih pa ne naredite klasične napake večine turistov in ne naročite kosa sacherjeve torte – kavarne s tako dolgo slaščičarsko tradicijo imajo vendar ponuditi še toliko drugega (in boljšega)! Pokusite raje torto malakoff, esterházyjevo torto, slivovo pogačo (Zwetschkenfleck) ali katero drugo vabljivo slaščico, ki je doma še niste videli. Če pa ste res suženj poznanih okusov, na meniju pokažite na jabolčni zavitek z vaniljevo kremo. Seveda pa ima vsaka kavarna svoj prepoznavni slog – obiščite Cafe Jelinek za retro, Liebling za sodobni ekološki šik in Café Sperl za vrnitev v času nazaj. Kosilo, ali še bolje – večerjo, si, če vas zanima čudaška stran mesta, privoščite v dvorcu Schloß Concordia, ki ga najdete nasproti vhoda v največje dunajsko pokopališče (Zentralfriedhof). Zunanjost dvorca je lokaciji primerna, saj s svojo temno in staro fasado deluje kar malo zastrašujoče, vendar pa le stopite pogumno naprej. V njem je namreč malce posebna restavracija, v kateri vam bodo postregli z zanimivimi variacijami klasičnih avstrijskih jedi (kraljuje Schnitzel), v hrani in pijači pa boste uživali ob soju sveč – samo ob soju sveč! Seveda pa ima Dunaj veliko ponuditi tudi za vegetarijance in vegane ali pa za vse, ki bi si radi privoščili malce odmora od mesa. Priporočamo obisk restavracij Landia, Harvest in, zakaj pa ne, tržnice Naschmarkt, na kateri boste lahko pokusili eksotične jedi z vseh koncev sveta.

Od mraka do zore

Ne glede na to, kaj boste podnevi počeli, si prihranite dovolj energije za dolgo dunajsko noč, ki ponuja vsaj tako raznovrstno zabavo, kot vam jo je ponudil dan. Ogledali ste si torej znamenitosti, šli v kino in povečerjali – zdaj pa ste pripravljeni na nove izzive. Večer lahko nadaljujete tako, da vas mehki ritmi glasbe 60. let počasi predramijo in spravijo v dobro voljo; prav to boste našli v kavarnico Espresso, kjer se boste počutili, kot da ste v ameriškem dinerju. Ne bodite začudeni, če bodo v takšnem slogu tudi oblačila katerega obiskovalca! Da vam ne bo dolgčas, se lahko nato premaknete v popolno nasprotje Espressa in obiščete Ost Klub, v katerem boste lahko poplesavali v ritmih glasbe iz daljne Rusije in njenih sosed, občasno pa bodo vaša ušesa presenetile tudi bolj znane balkanske melodije. Ko si boste znova zaželeli spremembe, se napotite v Futuregarden, nočni klub, o katerem veliko pove že ime. Sodobni elektronski ritmi, minimalistična dekoracija prostora in zanimivi obiskovalci – lahko se zgodi, da boste ostali dlje, kot ste sprva načrtovali (ob koncih tedna je klub odprt do štirih zjutraj, med tednom pa “le” do dveh). To je seveda le naključni izbor treh najzanimivejših večernih in nočnih postojank, ki vam bodo krajšale noči na Dunaju. Po svojih željah si lahko sestavite nešteto kombinacij, gotovo pa je nekaj: ne bo vam dolgčas.

Prespite doma – na Dunaju

Na Dunaju se lahko razvajate v hotelih s petimi zvezdicami v strogem mestnem središču, spite v prijaznem preprostem penzionu na obrobju mesta ali v najbolj kul delu mesta delite poceni sobo v hostlu z drugimi 12 popotniki. Za vse, ki se sprašujete, kako Dunaj tudi na tem področju spoznati s popolnoma druge plati, pa je odgovor jasen in preprost: kavčajte. Ali pa si najemite stanovanje. Ali pa s kom zamenjajte stanovanje, kakor se dandanes počne! Dejstvo je, da sploh ni pomembno, ali ste do zdaj izkusili le hotele najvišjega cenovnega razreda ali najcenejše hostle, saj ste bili vedno v vlogi obiskovalca in turista. Gostovanje pri Dunajčanu doma pa vas bo postavilo v drugačen položaj; nenadoma boste vstopili v svet za skrivnostnimi fasadami hiš in postali prebivalec Dunaja. Poleg tega boste imeli pred seboj najboljšega turističnega vodiča, kar jih lahko dobite: domačina, ki vam bo predstavil svoj pogled na Dunaj, na mestne četrti, ki jih morate obiskati, in kulinarične posebnosti, ki jih je vredno pokusiti. Kdo ve, morda se ne bo strinjal z nobenim našim predlogom in vam bo mesto predstavil čisto drugače! Izplača se poskusiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.