Magazin
47 ogledov

Dve leti za ljubezen

Po dveh letih, ko se zaljubljenost konča, je lahko ljubezni konec ali pa se prič Žurnal24 main
Zaljubljenost traja dve leti, pravijo strokovnjaki iz Nottinghamske univerze, ki so raziskovali ljubezen v povezavi z biološkimi procesi.

Zaljubljenost s časoma zbledi
Strokovnjaki so odkrili, da obstaja popolnonoma racionalna razlaga, zakaj je tako. Ljubezen je tesno povezana z delovanjem dopaminskih nevronov možganskega debla, vse to pa ima pomembno vlogo tudi v občutenju. Delovanje tega sistema zdrsne iz ravnovesja pri razvoju zasvojenosti in odvisnosti in ti pojavi so pogosto pomembni tudi v partnerskih zvezah v času zaljubljenosti.  

Zgodnja ljubezen je kot droga
Zgodnjo romantično ljubezen  zaznamujejo povečani učinki oksitocina, ki se kažejo v zvečani plazemski koncentraciji kortizola. Skupaj s povečanjem dopaminskih učinkov je za zgodnjo romantično ljubezen značilno zmanjšanje učinkov serotonina, podobno kot pri zasvojenosti z drogami, igrami na srečo in podobno. Po določenem času se stanje  zaljubljenosti počasi umirja in izzveni.

Dve leti
V preteklosti so bili strokovnjaki prepričani, da zaljubljenost traja največ eno leto. Sedaj so s podrobno raziskavo ugotovili, da strastna zaljubljenost traja dve leti. Po obdobju dveh let pa ljubezen preraste v zrelo ljubezen ali pa izzveni, pravijo strokovnjaki. V zreli ljubezni se partnerja lahko sprejmeta v celoti, hkrati pa priznavata, upoštevata in sprejemata individualne posebnosti in potrebe drugega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.