Magazin
86 ogledov

Edinci so srečnejši

So edinci v resnici srečnejši? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Čeprav imate raziskav vrh glave, britanski raziskovalci staršem in pravzaprav vsem ponujajo novo kost za glodanje. Sporočajo, da so edinci srečnejši kot tisti otroci, ki imajo brate ali sestre.

"Resen vpliv na otrokovo čustveno blagostanje ima namreč ravno tekmovalnost med brati in sestrami," so zapisali raziskovalci britanskega Inštituta za družbeno in ekonomsko raziskovanje (Institute for Social and Economic Research). Skoraj polovica od 2.500 britanskih otrok, ki so bili vključeni v raziskavo, poimenovano Understanding Society, je povedala, da jih ustrahujejo bratje ali sestre, enega od treh pa bratje ali sestre "redno udarjajo, brcajo ali porivajo". Še več otrok se je pritožilo, da jih bratje ali sestre zmerjajo in kradejo njihove stvari. Ko so raziskovalci proučili povezavo med številom bratov in sester v družini in slabimi izkušnjami otrok, so prišli do zaključka, da sreča upada s številom bratov in sester v družini. Kar pomeni, da so edinci na boljšem, saj ni nikogar, ki bi jih nadlegoval in ustrahoval.

Moja, najina ali naša soba?
"Še en razlog, da so edinci bolj zadovoljni, je, da jim ni treba tekmovati za pozornost staršev in deliti sobe,"
je povedala raziskovalka Gundi Knies. Britanska otroška psihologinja Ruth Koppard pa je pojasnila: "V običajnem gospodinjstvu več otrok pomeni manj zasebnosti za vsakega otroka. Nekateri sicer radi delijo sobo, a vseeno bi raje videli, da bi bila to njihova izbira kot pa obveznost." No, če se že zmrdujete nad britanskimi ugotovitvami, se potolažite z dejstvom, da obstaja tudi na desetine študij, v katerih so raziskovalci prišli do zaključka, da so srečnejši otroci, ki odraščajo v veliki družini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.