Magazin
29 ogledov

Ekološki cene ne viša

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Proizvajalci trdijo, da so danes tako rekoč vsi tiskalniki zeleni.

"Značilnosti tako imenovanega ekotiskalnika so majhna poraba energije, pridobljen certifikat energijske učinkovitosti Energy Star in uporaba recikliranih materialov – plastika ohišij tiskalnikov je na primer iz biomase," razlaga Primož Kovič iz Canona Adrie. Podobnega mnenja so pri podjetju HP, katerega tiskalniki so se že okitili z naslovi najvarčnejših na svetu. Za primer: predhodne generacije tiskalnikov, denimo iz leta 1984, so porabile za 40,5 evra elektrike na leto, medtem ko je sodobni le še za okoli 1,1 evra.

Tudi embalaža šteje
K okolju prijaznim tiskalnikom prispevajo tudi minimalistično oblikovanje ter racionalno pakiranje zaradi prihranka prostora med prevozom, izpostavlja Kovič. Dodaja, da naštetim pogojem ustrezajo prav vsi Canonovi tiskalniki, saj "če se okoljski in energetski standardi zaostrijo, Canon opusti proizvodnjo določenega modela in ga nadomesti z drugim".

Ekopisava.
Da papir potiskajte na obeh straneh, najbrž ni treba posebej poudarjati. Na trgu pa je tudi več novosti, ki omogočajo varčnejši tisk. Eden od teh je ekopisava, ki v črkah pušča luknje, zaradi česar se porabi manj črnila.

Ne vpliva na ceno
"Tiskalniki zaradi okolju prijazne zasnove niso nič dražji, saj je zaradi racionalizacije in manjšega pakiranja porabljenega tudi manj materiala. To pa pomeni manjše stroške proizvodnje," razlaga Kovič, ki tiskalnike v prihodnosti vidi kot večfunkcijske naprave z možnostjo povezovanja na splet.

Pri HP so precej pozornosti namenili tudi "spanju" tiskalnikov. Veliko ljudi se namreč ne zaveda, da naprave tudi takrat porabijo precej električne energije. Prav zato so pri podjetju razvili posebno stanje, v katero tiskalnik preide samodejno. Ko se to zgodi, porabi skoraj tako malo elektrike, kot če bi ga fizično izklopili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.