Magazin
118 ogledov

Ekološko nad trdovratne madeže

sesalnik
1/7
Shutterstock
Z uporabo parnih sesalnikov in čistilnikov lahko pozabite na čistila in kemikalije.

“Pri aparatih, ki za čiščenje uporabljajo paro, je treba razlikovati med parnimi čistilniki in sesalniki,” pojasnjuje Matija Jecl iz 
podjetja VPS. “Parni čistilniki so navadno cenejši, po njihovi uporabi pa površina ostaja vlažna, medtem ko sesalniki odstranjeno umazanijo hkrati posesajo. Cene čistilnikov so med 70 in 380 evri, cene parnih sesalnikov pa se začnejo pri 450 evrih,” dodaja.

Para omogoča učinkovito in popolnoma higienično čiščenje, saj se z njo odstrani tudi do 99 odstotkov mikroorganizmov,” razlaga Gregor Istenič iz družbe Valina. Kot dodaja, se z napravami, kot so parni sesalniki, “čisti preprosto in brez čistil, kar predstavlja tudi spoštljiv odnos do okolja”.

S paro tudi nad maščobo

Vodna para, ki jo ustvarjajo tovrstni sesalniki, raztaplja tudi maščobne madeže, njihova uporaba pa je primerna za odstranjevanje umazanije na površinah, na katerih je sicer ne moremo doseči. “Po uporabi pare lahko odstranjeno umazanijo še posesamo in površina ostane povsem suha,” pojasnjuje sogovornik.

Primerno za vse površine

Kot poudarja, je čiščenje s paro primerno za vse površine, saj kljub toploti ne poškoduje materiala. Parne sesalnike lahko tako uporabljamo na “lesenih in kamnitih površinah, ploščicah, laminatu, steklu, oblazinjenem pohištvu, preprogah in prav tako za čiščenje elementov, z različnimi nastavki pa postanejo dostopni tudi najbolj skriti kotički,” sklene 
Istenič.

Preverite moč in ceno

Pri nakupu aparata bodite še posebno pozorni na njegovo moč delovanja, pritisk pare, prostornino rezervoarja za vodo, vgrajenost varovala in na to, kakšna voda se lahko uporablja za njegovo delovanje (iz pipe ali destilirana),” pa kupce opozarja Gregor Istenič iz družbe Valina. Jecl pristavlja, da je kakovost aparata navadno razvidna že iz cene, saj so učinkovitejši aparati v višjem cenovnem razredu, vendar se za tako napravo izplača “porabiti nekoliko več, saj se bo takšna investicija tudi najhitreje povrnila”.

Kot razlaga Jecl, je od cene odvisno tudi, kakšne nastavke za čiščenje različnih površin boste poleg naprave prejeli in velikost rezervoarja za vodo, saj je pri cenejših različicah čas delovanja precej omejen, vodo pa je treba nato dolivati ter čakati na vnovično segretje 
naprave.

Na čistila lahko pozabite

Pri uporabi parnih čistilnikov in sesalnikov uporaba čistil in preostalih kemičnih sredstev absolutno odpade,” poudarja Matija Jecl iz podjetja VPS in dodaja, da je sama vodna para tako učinkovita, da odstrani večino mikrobov in bakterij. S tem se strinja tudi Gregor Istenič iz družbe Valina, ki pravi, da boste z nakupom takšne naprave lahko pozabili tudi na metle, krpe in vedra.
Pomembno pa je, da se za delovanje tovrstnih čistilnikov in sesalnikov uporablja destilirana voda ali voda, ki ste ji dodali posebne mehčalnike vode, ki so na voljo pri distributerjih in v specializiranih trgovinah. “V primerjavi z navadno vodo iz pipe destilirana ne povzroča nastanka vodnega kamna, zato bo tudi aparat deloval bolje in dlje,” razlaga Jecl.

Izberite pametni sesalnik, da bo čiščenje lažje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.