Magazin
18 ogledov

Ekstravagantni jubilej

V Ekstravaganci bo prvič tudi slovenski avtor, in sicer Dražen Štader z dokument Žurnal24 main
Jubilejna 20. izdaja Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala bo od 11. do 22. novembra ponudila 106 celovečercev.

V Predpremierah, najbolj obiskani sekciji Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), se bo tokrat zvrstilo 15 filmov, med katerimi bosta tudi Antikrist Larsa von Trierja in film o Martinu Strelu Mož, ki je premagal Amazonko.

Programski direktor festivala Simon Popek ob tem opozarja, da poskuša v

Program: Obsega 106 celovečernih in 15 kratkih filmov.

Sekcije: Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, fokus: Dekleta iz Južne Amerike, retrospektiva: Michael Haneke – zgodnja dela, retrospektiva: 1989–2009: 20 let padca berlinskega zidu, Svet na kratko, Kinobalon.

 

predpremiere vedno vključiti filme, ki bodo pozneje predvajani v kinu, torej, ki so odkupljeni, so na filmskih kopijah in so podnaslovljeni, a se je žal izkazalo, da jih je veliko število iz nerazumnih razlogov potem izostalo iz kinodistribucije, na kar pa ne morejo vplivati.  

 

O mladih in ekstravaganci
V Perspektivah, najpomembnejši sekciji festivala, se bo za nagrado po izboru žirije vodomec potegovalo 11 filmov, med katerimi velja izpostaviti Policijski, pridevnik Corneliuja Porumboiuja, ki je pred dvema letoma navduševal s filmom Smo imeli revolucijo ali ne?, Služkinjo Sebastiana Silve, Ubil sem svojo mamo Xavierja Dolana in Črnce, prvenec hrvaških avtorjev Zvonimira Jurića in Gorana Devića, ki ga je Popek označil za enega od najboljših filmov po razpadu Jugoslavije.

V Ekstravaganci bo letos predstavljenih sedem filmov, med katerimi bo prvič

Prizorišča: Cankarjev dom, Kinodvor, Kinoklub Vič, Slovenska kinoteka, Kolosej v Mariboru. Cene: Predpremiere 5,1 evra, drugi filmi 4,9, v Mariboru 4,3.

 

tudi slovenski avtor. Dokumentarec Dražena Štaderja Paradise TV je drugi v načrtovani trilogiji dokumentarcev, ki jih je pred leti posnel na Japonskem, v njem pa prikazuje bizarno znamenitost tamkajšnjega medijskega prostora, lokalne televizijske postaje, ki se ukvarjajo s pornografskimi vsebinami v živo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.