Magazin
58 ogledov

Elektronska učilnica vožnje

90 odstotkov Slovencev meni, da je njihovo vozniško znanje dobro ali zelo dobro. Žurnal24 main
Od puhobrade mladine, ki pred opravljenim vozniškim izpitom večino znanja pridobi z računalniškimi igricami ali med "driftanjem" po parkiriščih in krožiščih BTC-ja, je težko pričakovati kakšno višjo vozniško kulturo.

Pa vendarle je na spletu kar bogata ponudba vsebin, ki naj bi vroče glave pripravile na prejetje "orožnega lista" (vozniškega izpita) in resničen "boj" na cesti.

Varna vožnja
Pred kratkim so se podobnega projekta lotili pri podjetju Enki, kjer so v sodelovanju z ministrstvom za promet, svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, avtošolo ter pokrovitelji na stežaj odprli dveri spletnega portala www.varna-voznja.si.

Zelo ambiciozno zastavljena elektronska učilnica je namenjena vsem voznikom, tudi bodočim. Ti bodo s pomočjo simulacij vožnje na nov, svež in mnogo bolj realističen način prišli do novih znanj. Gre za zakladnico znanja, ki uporabnike veliko bolj kot doslej vključuje v dogajanje in spodbuja k sodelovanju tako pri učenju kot informiranju najširše skupnosti. Ta lahko namreč le kot celota odpravi slovensko cestno morijo. Ali kot pravijo ustanovitelji: "Dovolj je umiranja na cesti! In če s tem projektom preprečimo vsaj eno nesrečo, nam je uspelo."

Elektronsko vozlišče
Za pravo elektronsko središče vseh praktičnih podatkov o opravljanju izpita in strokovnih preizkusih cestnoprometnih predpisov sicer še vedno velja portal www.vozniski-izpit.com. Pravzaprav gre za vozlišče večine slovenskih avtošol, pravo elektronsko skupnost, v kateri lahko vsakdo prek strokovnih sogovornikov, vprašalnikov, izpitnih pol ali nadaljnjih stikov najde odgovore na vprašanja, ki mu rojijo po (kmalu) vozniški glavi. Zelo podobno deluje tudi spletna stran www.avtosole.com, ki ponuja plačljive preizkuse CPP.

Zahtevnejši uporabniki lahko oddeskajo tudi na stran www.testicpp.si/cpp-pole.html, kjer jim za minimalno plačilo ponujajo preizkuse CPP in prve pomoči. Te opravljajo na območnih združenjih Rdečega križa Slovenije, ki so zbrana na www.rks.si/sl/. Seveda pa je vse to samo elektronska pomoč voznikom; vse preizkuse je še vedno treba opraviti osebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.