Magazin
74 ogledov

Enajstletnice na tabletkah

Mnenja o predpisovanju kontracepcijskih tabletk zelo mladim najstnicam so deljen Žurnal24 main
V Veliki Britaniji, kjer je najstniških nosečnosti veliko več kot v večini evropskih držav, so zdravniki razkrili, koliko britanskih enajst- in dvanajstletnic jemlje kontracepcijske tabletke.

Lani je v Veliki Britaniji več kot tisoč deklic, starih 11 in 12 let, jemalo kontracepcijske tabletke. Število izjemno mladih najstnic (staršem se o početju njihovih deklic praviloma ne sanja) na tabletkah je bilo leta 2009 tako petkrat višje kot pred desetimi leti. Poleg tega so lani našteli več kot dvesto deklic, ki so jim na račun zdravstvenega zavarovanja injekcijsko vbrizgali kontracepcijska sredstva z dolgotrajnim delovanjem. Kontracepcijske tabletke je leta 2009 jemalo še vsaj 58 tisoč deklet, starih 15 let (pred desetimi leti 23 tisoč).

Raje tabletke kot zanositev
Številke so dokaz, da mladi s spolnimi izkušnjami začenjajo vse bolj zgodaj, pišejo britanski mediji in dodajajo, da vse to odpira nova vprašanja. V
Veliki Britaniji je spolni odnos dovoljen s 16 leti, zdravniki pa mlajšim dekletom lahko predpišejo kontracepcijo, če se jim zdi, "da so dovolj zrela za spolne odnose". A nemalo zdravnikov rosno mladim najstnicam ugodi le zato, ker so prepričani, da imajo tabletke manj slabih posledic kot neželena nosečnost. Mnogo britanskih strokovnjakov meni, da bi morali zakon o varovanju osebnih podatkov v tem primeru spremeniti – zdaj namreč zakon določa, da starši nimajo pravice vedeti, ali ima njihova hči tabletke oziroma druge oblike kontracepcije.

Večja spolna svoboda?
No, duhove skuša umiriti Steve Field, predsednik Royal College of General Practitioners, ki meni, da je povečana uporaba kontracepcijskih sredstev posledica boljšega razumevanja seksa med mladimi in da ne pomeni nujno, da gre v resnici za večje število spolno aktivnih mladoletnikov. Nasprotniki pa vztrajajo, da tabletke mladim dekletom "dajejo spolno svobodo" – v dokaz ponujajo številke, ki govorijo, da najstniki s spolnostjo začenjajo vse mlajši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.