Magazin
54 ogledov

Energetska izkaznica: Strošek ali koristna stvar?

ljubljana 13.07.2011 stara hisa namenjena za podiranje, kozeljeva ulica 20, Ljub Saša Despot
Certifikati so obvezni že nekaj časa, vendar brez predvidenih glob.

Energetske izkaznice uvajamo zaradi evropske direktive, saj nam sicer grozijo sankcije Evropske unije. Energetske izkaznice bi sicer morale imeti vse nove stavbe že od januarja 2008 in vse stare stavbe ob prodaji ali oddaji od januarja 2009.

Namen

Energetska izkaznica je po navedbah ministrstva za infrastrukturo in prostor namenjena predvsem potrošnikom, "ki se odločajo za nakup ali najem in ne poznajo energetskih lastnosti objekta". Kupci naj bi tako vedeli, koliko bodo morali v objekt še vložiti, da bo ta energetsko učinkovit. Prav tako naj bi najemnik dobil relevantno informacijo, koliko ga bodo stali obratovalni stroški pri najemu.

Kdo izkaznico potrebuje?

Energetska izkaznica stavbe je obvezna pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za eno leto ali več. Namesto izkaznice za posamezni del se lahko predloži izkaznica za celotno stavbo. Ta pa bo veljavna deset let.

Energetsko izkaznico lahko izdajajo le neodvisni strokovnjaki z licenco. Trenutno ima v Sloveniji licenco za izdajanje energetskih izkaznic nekaj več kot 150 strokovnjakov.

Cena izkaznice omejena

Kljub začetnemu zatrjevanju, da bo "trg uredil ceno energetskih izkaznic", je vlada vendarle določila njihovo najvišjo ceno. Cena za stavbe z uporabno površino do 220 kvadratnih metrov bo tako največ 170 evrov, za stavbe, večje od 220 kvadratnih metrov, pa največ 0,89 evra za kvadratni meter. Najvišja dovoljena cena za večstanovanjske stavbe je odvisna od števila stanovanj v njej, vendar naj cena izkaznica ne bi bila višja od 0,99 evra za kvadratni meter uporabne površine. Te cene pa ne vključujejo davka na dodano vrednost in morebitnih potnih stroškov izkazničarja ali stroškov zaradi nepopolne dokumentacije.

Kazni šele naslednje leto

Energetska izkaznica je pravzaprav obvezna že zdaj, vendar se v skladu z novim energetskim zakonom lastnikom glob do konca leta še ne bo izrekalo. Kazen za lastnike stavbe, ki bodo prodali ali na novo oddali nepremičnine za več kot 12 mesecev brez energetske izkaznice, je 300 evrov. Kako točno se bo nadziralo izdajatelje ter prodajo in oddajo stavb brez izkaznic, pa še ni znano. Ministrstvo naj bi to podrobneje uredilo s podzakonskimi akti predvidoma do jeseni.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 13:29 08.marec 2014.

    Jp, naša 110 let stara bajta jo nujno potrebuje, sploh ne vem kako smo lahko toliko časa preživeli brez tega. Znanec v novem bloku z isto kvadraturo plačuje pol več za ogrevanje, torej je moje veliko bolj energetsko učinkovito....