Magazin
17 ogledov

Epidemija debelosti

Debeli hišni ljubljenčki nimajo prav nič veselega življenja, saj se težko gibajo Žurnal24 main
Domače živali. Vse več jih ima čezmerno težo zaradi neustreznega ravnanja lastnikov.

Kar 45 odstotkov psov in 58 odstotkov mačk je debelih, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Združenih državah Amerike. Čezmerna teža se z ljudi seli tudi na njihove hišne ljubljenčke, za zdravje živali pa je pomembno, da se jo naučite preprečevati in prepoznati.

Zatipati morate rebra

"Debelost ocenjujemo po telesni zmogljivosti," pravi veterinarka Nika Gregorčič. Po njenem mnenju je žival v primerni kondiciji, kadar ji lahko zatipate rebra, hrbtenico in kolčne grče, podloženega tkiva pa je malo. Različne vrste in pasme domačih živali imajo lahko zelo različno normalno telesno zgradbo, zato se, če ste v dvomu o zdravi teži, pred ukrepanjem raje posvetujte z veterinarjem.

50 odstotkov hišnih ljubljenčkov v Veliki Britaniji bo imelo čez tri leta čezmerno težo.

Rešitev je red pri hranjenju
"Preventiva debelosti pri hišnih ljubljenčkih je red pri hranjenju ter izogibanje posladkom, popuščanju pri prosjačenju in krajah," pojasnjuje Gregorčičeva. Ohranite trdnost in ne popustite prosečim očem, saj bo čezmerna teža žival samo ovirala pri gibanju in poslabšala njeno zdravje, česar pa si ne želite.

Igra in gibanje obvezna
Domače živali si omislite le, če boste zagotovo imeli dovolj časa in motivacije, da poskrbite za njihovo gibanje. Za pse je obvezen sprehod, z mačko se igrajte in ji priskrbite vedno nove igračke. Starih igrač se živali hitro naveličajo, na srečo pa pomaga že, če jih skrijete za nekaj časa. Igro in gibanje potrebujejo tudi starejše živali, zato se ne izgovarjajte, da nimate več mladička.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.