Magazin
74 ogledov

Erotika ni le črno-bela

Fotografija Derric Cross and friends iz leta 1982 Žurnal24 main
V galeriji TR3 in Narodni galeriji bo od 1. junija gostovala erotična razstava Roberta Mapplethorpa.

Že čez dober teden prihaja k nam pregledna razstava velikega imena fotografije 20. stoletja – Američana Roberta Mapplethorpa (1946–1989), ki se bo prekrila z 20. obletnico njegove smrti.

Na ogled bo 117 Mapplethorpovih del, ki na trgu dosegajo zelo visoke cene – leta 2006 je bil njegov portret Andyja Warhola iz leta 1987 prodan kar za 643.200 dolarjev. Fotografije, med katerimi so tudi njegovi najzgodnejši portreti prijateljev in sodelavcev iz sedemdesetih let, bodo razdeljene v šest sklopov: Avtoportreti, Obrazi, Ženske, Meso in fetiš, Rože ter Kipi.

Iskal je idealne oblike
V Narodni galeriji bodo na ogled fotografije cvetja in neoklasicističnih skulptur, v katerih je iskal idealne oblike. V galeriji TR3 pa bodo razstavljeni številni Mapplethorpovi portreti: Patti Smith, Isabella Rossellini, Arnold Schwarzenegger, Grace Jones in drugi.

Mapplethorpe, ki je zaradi aidsa umrl star 42 let, je veljal za precej kontroverznega tudi zaradi eksplicitnih homoerotičnih del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.