Magazin
170 ogledov

Eugenija Carl je Slovenka leta

“Svet se pač ne vrti okrog Francija Matoza, pa če bi si ta to še tako zelo želel Žurnal24 main
Ženska, ki si zaradi svojega dela zasluži posebno priznanje, je novinarka Eugenija Carl.

Bralci in bralke revije Jana so za Slovenko leta 2013 izbrali novinarko Eugenijo Carl. Kot so sporočili organizatorji, je "temperamentna novinarka kritična do nekritičnih in neobjektivnih kolegov novinarjev ter si upa to povedati na glas, sama pa vedno deluje v okviru javnega interesa, profesionalnih standardov in lastnih moralnih vrednot".

Nova Slovenka leta je nedavno prejela tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije za izjemne novinarske dosežke in tedaj smo lahko prebrali, da "prispevki Eugenije Carl ne potrebujejo podpisa, njen slog je prepoznaven in nezamenljiv. Prikrito postane odkrito, zamolčano zakričano, zastrto odstrto," še piše v sporočilu za javnost.

Poleg Carlove so bile za naziv Slovenka leta nominirane tudi igralka Lara Jankovič, ustanoviteljica Centra Korak Mateja Korošec, arhitektka Juta Krulc, pravnica Alja Markovič Čas, humanitarka Jožica Mikić Horvat, predsednica kulturnega društva Rozajanski dum Luigia Negro, igralka SMG Draga Potočnjak, inženirka matematike Pika Rajnar, novinarka in direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak, športnica in tekaška legenda Helena Žigon in novinarka Nina Wabra Jakič.

Slovenki leta 2013 je na'grado, kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, izročila odgovorna urednica revije Jana Melita Berzelak, dogodka pa se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Nominiranke je pred razglasitvijo sprejela tudi podpredsednica DZ Polonca Komar. Kot so sporočili iz DZ, je v pozdravnem nagovoru izrazila veselje, da v hramu demokracije lahko počastijo dejanja kandidatk, ki so zaznamovala slovenski prostor. Poudarila je, da se Slovenci redko zavedamo, kako težko se je posameznikom dvigniti iz povprečja. Čeprav statistike kažejo, da je ženskam težje in da so za svoje delo pogosto tudi manj plačane kot moški kolegi, beležimo premike, je dejala.

Komentarjev 3
  • Veteran 21:29 15.januar 2014.

    Škoda, to je novinarka, ki vsekakor ni objektivna je pa priljubljena, ker piše o slabih rečeh kar je trenutno med ljudmi zaželeno (slaba novica je dobra novica) in kot je že župan MOK povedal ima tendenco povečevanja!!

  • filipina2 21:16 15.januar 2014.

    Bravo Eugenija.Nagrada je šla v prave roke.Čestitam.

  • Ziher 19:17 15.januar 2014.

    Imamo Slovenko leta in imamo Slovenke, ki letajo s cveta na cvet.