Magazin
8 ogledov

Evropa mora spet odkriti socializem

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Naloge Evrope je, da na novo odkrije socializem ter razvije nov model družbe, sicer ji bo na voljo ostal le avtoritarni kapitalizem, poudarja filozof Slavoj Žižek.

Žižek je ob zaključku blejske konference, posvečeni vlogi kulture v družbi znanja, poudaril, da se družba približuje koncu liberalnega demokratičnega kapitalizma, trenutno pa je edina druga možnost kitajsko-singapurski model avtoritarnega kapitalizma.

Svetovno znani filozof pravi, da ne želi živeti v svetu, kjer sta to edini možnosti. Vprašanje prihodnosti je, ali bo kdo lahko razvila nov model.

"Približujemo se apokaliptični zadnji točki in ta liberalni kapitalizem ne more trajati," je poudaril Žižek in omenjenemu sistemu napovedal še največ 20 let, potem pa bo sledil avtoritarni model ali pa nekaj novega.

Žižek meni, da bo potrebno ponovno odkriti socializem, četudi ne na način, kakršnega smo poznali. "Morali bomo odkriti nov model kolektivnega delovanja, ki ne bo tržno usmerjen, ampak tudi ne kar preprosto državno voden," je pojasnil.

Težavo vidi v tem, da današnji levičarji iščejo rešitev samo v kapitalizmu, le da ga vidijo z bolj človeškim obrazom. "V tem postpolitičnem svetu nihče ne postavi vprašanja, ali lahko spremenimo sistem,“ je poudaril Žižek.

Na to jasno kaže že popularna kultura, saj si lahko ljudje predstavljajo konec sveta, ne morejo pa si predstavljati majhne spremembe v kapitalizmu. "Tu je meja naše domišljije," se boji Žižek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.