Magazin
54 ogledov

Evropska kartica prevoza ne krije

helikopter Shutterstock
Evropska kartica. V nekaterih državah krije le stroške nujnih zdravstvenih storitev.

"Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je pri večini dopustnikov postala že obvezen del prtljage, vendar pa včasih potrošniki od nje pričakujejo več, kot jim lahko zagotovi," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Odvisno od države

S kartico lahko uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v vseh državah članicah Evropske unije ter v Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Avstraliji in na Hrvaškem. Na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč. "Opozarjamo, da so zdravstveni sistemi v posameznih državah različni. Nekatere storitve, ki v Sloveniji spadajo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, niso nujno pravica tudi v drugi državi," pravijo na ZPS. Zdravstvene storitve so lahko brezplačne ali plačljive, odvisno od zakonov države, v kateri začasno bivate. Pri uveljavljanju povračila se lahko zgodi, da boste imeli težave, če gre za storitve, ki ne spadajo med potrebne. 



Posebno zavarovanje

Kartica tudi ne krila brezplačnega prevoza domov, če boste v tujini resno zboleli ali doživeli nesrečo. Za take primere boste morali skleniti posebno zavarovanje z asistenco v tujini.



Informacije o storitvah

Pred odhodom v tujino na spletni strani Zzzs.si preberite, do katerih zdravstvenih storitev ste upravičeni v posamezni državi in kako jih lahko uveljavite. Številne informacije najdete tudi na strani Zps.si.

Do podatkov prek aplikacije

"European Health Insurance Card" je aplikacija, ki jo lahko naložite na telefon. Gre za vodnik za uporabo kartice zdravstvenega zavarovanja s splošnimi informacijami, telefonskimi številkami za klic v sili, informacijami o vrstah zdravljenja in stroških, za katere velja kartica, navodili za povračilo stroškov ter kontaktnimi osebami za primer, če kartico izgubite. Aplikacija je na voljo v 24 jezikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.