Magazin
26 ogledov

Evropska mesta, kjer boste spali najceneje

Lizbona Shutterstock
Cene hotelskih nastanitev v evropskih mestih, kjer najpogosteje počitnikujemo Slovenci, so se julija v povprečju znižale za devet odstotkov.

V raziskavo tHPI (trivago Hotel Price Index), ki so jo opravili na spletni strani Triviago.si, je bilo vključenih 50 najbolj priljubljenih evropskih mest. Hotelske namestitve so se pocenile v kar 41 mestih, največje znižanje cen v primerjavi s prejšnjim mesecem pa imajo v Lizboni (za 28 odstotkov), Istanbulu (25 odstotkov), Madridu (24 odstotkov) in Oslu (24 odstotkov). Med njimi najbolj izstopa Istanbul, kjer so prejšnja leta julija beležili povišanje cen, letos pa so hotelirji cene znižali za dobro četrtino. Povprečna nočitev v dvoposteljni sobi tako znaša 109 evrov.

Najceneje v Varšavi  

Julija lahko najceneje počitnikujete v Varšavi, in sicer za povprečno 61 evrov na noč. Sledita Sofija (66 evrov) in Bukarešta (67 evrov). Najcenejše mesto v Zahodni Evropi pa je ta mesec španska prestolnica Madrid, kjer je za nočitev v povprečju treba odšteti 77 evrov.

Najdražja še vedno Ženeva

Najdražje mesto, gledano na povprečno hotelsko nastanitev v dvoposteljni sobi, še vedno ostaja Ženeva (za nočitev v dvoposteljni sobi je treba odšteti 224 evrov), čeprav so cene upadle za slabih 17 odstotkov. Sledijo London, Benetke, Pariz in Cannes. Največji porast cen hotelskih nastanitev pa je moč zaznati v francoskem mestu Cannes, kjer so hotelirji cene v povprečju dvignili za 12 odstotkov. Za nočitev v francoskem letovišču je v povprečju treba odšteti 174 evrov.

Dražja tudi Hrvaška

V primerjavi z lanskim julijem je letos v najbolj obleganih hrvaških obmorskih mestih za nočitev treba odšteti slab odstotek več. V Rovinju je na primer za nočitev v dvoposteljni sobi treba odšteti 192 evrov, v Novalji 175, v Malinski pa 167 evrov. Najbolj so se podražile nočitve v Novigradu, kjer so cene v primerjavi z lani višje za več kot 43 odstotkov, na drugem mestu je Šibenik, z 32 odstotki dražjimi prenočitvami. Če iščete cenejše namestitve, boste te našli v Reki (95 evrov), mestu Cres (98 evrov) in Trogirju (102 evra).

Cene dvignili tudi pri nas

Začetek glavne turistične sezone pa so izkoristili tudi naši hotelirji in cene dvignili za dobrih osem odstotkov. Najdražji ostaja Portorož, kjer je za nočitev povprečno treba odšteti kar 187 evrov, za več kot 20 odstotkov so cene višje v Bohinju in Piranu, izjemi pa sta Ljubljana, kjer so se ta mesec hotelske nastanitev pocenile za štiri odstotke, in Nova Gorica, kjer cene ostajajo nespremenjene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.