Magazin
4 ogledov

Festival zgodbe – Fabula

Bodo papirnate knjige kmalu preteklost? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Mednarodni Festival zgodbe – Fabula bo med 12. 1. in 13. 2. 2009 potekal že šestič zapored. Rdeča nit letošnjega festivala bo resnica v literaturi.

Gre za obsežen literarni projekt, ki v svoje središče postavlja zgodbo, jo raziskuje, poleg tega pa išče njene vzporednice v drugih umetniških zvrsteh. Fabula se vsako leto spogleduje z različnimi aktualnimi temami ter poskuša vzpostaviti konstruktiven dialog med udeleženci festivala in občinstvom. Direktorica festivala Sanja Grobovšek je zapisala, da festival v svoji šesti izvedbi prinaša vsebinski preskok. Število dogodkov se je glede na lansko leto povečalo, hkrati pa je njihova vsebina postala bolj kompleksna.

V znamenju katalonske književnosti

Festivala se bodo udeležili trije katalonski avtorji: Maria Barbal, Biel Mesquida in Toni Sala. Maria Barbal je zaslovela že s prvencem Kamen v melišču, ki bo po besedah direktorice festivala Sanje Grobovšek v času gostovanja v slovenskem prevodu izšel v knjižni zbirki Beletrina Študentske založbe. Gabriel Mesquida je pisatelj, pesnik in profesor na univerzi na Mallorci. Je tudi avtor scenarija za celovečerni film Augustija Villaronge Morje (El mar), ki bo prikazan na festivalu. Toni Sala poučuje katalonsko književnost. Svoje delo je opisal v eseju Kronike srednješolskega učitelja (2001), eni najbolje prodajanih in kontroverznih katalonskih knjig desetletja.

Festival bo otvoril pogovor z vsemi tremi katalonskimi avtorji. Sledila pa bo še projekcija dokumentarnega filma Katalonija: dežela ljubezni in upornikov, režiserja Henninga Burka.
Številne lokacije v Ljubljani, Mariboru, Postojni, Ptuju in Črnomlju bodo ponujale pester kulturni program, projekcije filmov, okrogle mize, pogovore z avtorji, filmske delavnice.

Simpozij Lojzeta Kovačiča
V Cankarjevem domu bo Zoran Janković 15. januarja odprl simpozij o Lojzetu Kovačiču. Zvečer istega dne bo v Jazz clubu Gajo spominski večer posvečen pisatelju, kjer bodo priznani literati brali odlomke iz njegovih del. Cilj je spodbuditi znanstveno debato in s tem zanimanje za Kovačičevo literaturo v mednarodnih znastvenih krogih.

Filmska fabula
Študenstka založba v sodelovanju z MEDIA desko Slovenija in Turizmom Kras ponuja znanje v kombinaciji z zabavo in interaktivnim spoznavanjem režiserjev in ustvarjalcev filma.  Hkrati si bodo gledalci lahko brezplačno ogledali nove slovenske filme. Festival zgodbe Fabula, v okviru katerega se odvija Filmska fabula, je pomemben del programa zgradil na predstavitvah izvirnih kratkih zgodb, ki jih avtorji predstavljajo po različnih mestih na Proznih mnogobojih. V Postojni pa Filmska fabula dosega vrhunec v združitvi literatov in filmskih ustvarjalcev. Žirija Televizije Slovenije nato izbere najbolj filmsko zgodbo in jo odkupi za možnost prenosa v scenarij za kratki film. Letošnja Filmska fabula prinaša izbor novih študentskih filmov, med katerimi bodo gledalci in žirija izbrali najboljšega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.