Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

3, 2, 1 ... Začenja se Trnfest

Fake Orchestra Arhiv skupine
Nocoj ob 20.30 se s koncertom Fake Orchestra v KUD-u France Prešeren začenja letošnji Trfnest.

Jazz-funk-afrobeat-etno se bo danes razlegal na dvorišču KUD-a France Prešeren v prestolnici, kjer se začenja letošnji Trnfest.

Fake Orchestra, ki bodo festival odprli ob 20.30, je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike (jazz balada, afriški ritmi, samba in podobno). Leta 2004 so izdali zgoščenko Fake World in na njej objavili nekaj takšnih predelav, kot so Nocoj, pa oh nocoj, Ružica sam bila in Po polju pa rožce cvetejo. Tej je sledil album s pomenljivim naslovom Made in China (2008), prav tako s slovenskimi ljudskimi napevi.

V zadnjem obdobju se je pri nas pojavilo več izvajalcev, ki slovenske ljudske pesmi izvajajo v jazzovskih in rockovskih priredbah. Z novim projektom, ki bo temeljil na funk in afro ritmih, pa želijo Fake Orchestra na to področje vnesti tudi plesni element. Novi stilski usmeritvi so prilagodili tudi zasedbo in dodali tričlansko pihalno sekcijo. Širjenje zasedb v današnjih težkih časih sicer ni trend, Fake Orchestra pa je od nekdaj bil širši kolektiv slovenskih ustvarjalnih glasbenikov. Idealna zasedba za koncert je oktet ali vsaj sekstet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.