Magazin > Film & Glasba & TV
47 ogledov

30 let obstoja MTV-ja

MTV
1/15
MTV
"Ladies and gentlemen, rock and roll!" S temi besedami je le minuto po polnoči 1. avgusta pred 30 leti začel pisati svojo zgodbo MTV.

MTV je svoj glasbeni program začel predvajati pred 30 leti. Prvega avgusta je le minuto čez polnoč John Lack v New Jerseyju ob posnetku vzleta rakete Apollo 11 izrekel slavne besede:"Ladies and gentlemen, rock and roll!"

Prvotni namen kanala je bil postati "glasbena televizija", ki predvaja glasbene videospote 24 ur na dan, sedem dni v tednu s pomočjo VJ-jev oziroma videodžokejev. Prvi videospot, ki so ga predvajali, je bila pesem skupine The Buggles z ironičnim naslovom Video Killed A Radio Star.

Med najznamenitejšimi dogodki v zgodovini MTV-ja pa so prav gotovo premierno predvajanje 15-minutnega videospota Thriller Michaela Jacksona leta 1983, leto kasneje kontroverzni nastop Madonne na prvih MTV-jevih glasbenih nagradah s pesmijo Like A Virgin ter njen poljub z glasbeno kolegico Britney Spears na podelitvi glasbenih nagrad leta 2003.

Vse manj glasbe, vse več televizije
Mednarodna televizijska mreža pa se je v zadnjih treh desetletjih precej spremenila. MTV se je vse bolj širil, glasbene vsebine pa so se vse bolj umikale iz ospredja njihovega predvajanja. Danes na MTV prikazujejo široko paleto televizijskih oddaj, ki niso povezane z glasbo, kot so resničnostne serije Teen Mom, Jersey Shore, The Real World in številne druge, oktobra pa se na male zaslone vrača tudi priljubljena risanka Beavis and Butt-Head.

Toda čeprav originalni MTV-kanal ne predvaja več zgolj glasbe, to še vedno počnejo različni kanali, kot so MTV Hits ali MTV Jams, poleg tega pa si videospote lahko predvajate tudi na njihovi spletni strani.

30. rojstni dan v znamenju prvih začetkov
MTV Networks ima tudi številne glasbene kanale ne le v ZDA, temveč po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Svojo 30. obletnico pa so se odločili obeležiti s tridnevnim "maratonom", poimenovanim MTV 30 na VH1 Classic, ki traja od sobote do vključno danes in v okviru katerega prikazujejo "ikonske trenutke" iz MTV-jeve zgodovine ter odlomke glasbenih posnetkov, uspešnic in drugih dogodkov, ki so "oblikovali mrežo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.