Magazin > Film & Glasba & TV
53 ogledov

30-letnica Gledališča Ane Monro

Predstavo je režiral Andrej Rozman - Roza in v njej zaigral tudi sam. (Foto: SNG Žurnal24 main
Krakovski nasip bo danes od 18. ure dalje postal prizorišče četrtega festivala ognjenih ambientov in luči Ana Plamenita v organizaciji Gledališča Ane Monro.

Prav letos mineva 30 let od začetkov delovanja Gledališča Ane Monro, kar bodo v sklopu festivala ob 19. uri obeležili z odprtjem razstave fotografij na 21 panojih ob nasipu.

Festival ognjenih ambientov in luči bo tokrat potekal le en večer. Zato da bo Krakovski nasip deloval čarobno, bo s svojimi instalacijami tudi letos poskrbel belgijski umetnik Gust van der Krieken s svojo skupino Toverspel. K soustvarjanju ognjenih ambientov bodo vabljeni tudi obiskovalci. Lahko bodo sodelovali pri izdelovanju ognjenih glinenih posodic ali pa se preizkusili v gledališču senc, so sporočili iz Gledališča Ane Monro.

Ana Monro za drugačno kulturno ponudbo skrbi že od leta 1982. V 30 letih se je iz majhne, a izrazno in umetniško močne gledališke skupine razvila v pomembno producentsko hišo, ki pokriva celoten program produkcije na področju uličnega gledališča - od vzgoje, organizacije festivalov in produkcije predstav do nastopov po vsej Sloveniji in po svetu.

Člani Gledališča Ane Monro so pomembno vplivali na razvoj gledališča na Slovenskem. Poleg uličnega gledališča so v slovenski prostor vpeljali tudi gledališko improvizacijo, ki sedaj živi v okviru Improlige in Šile, pa tudi jedko satiro, ki jo je začel razvijati eden od ustanoviteljev gledališča Andrej Rozman Roza. Ustvarjalec se je ob obletnici spomnil začetkov Gledališča Ane Monro. "Svet smo hoteli spremenit z umetnostjo tam, kjer jo ljudje najprej opazijo. Na njihovih vsakodnevnih poteh skozi mesto. O tem, kako se to dela, nismo imeli jasne predstave. Če se ne motim, pred tem nihče od nas še ni videl ulične predstave," je povedal Rozman Roza.

Ob ustanoviteljih Rozmanu Rozi in Marku Kovačiču so bili obrazi Gledališča Ane Monro tudi Borut Cajnko, Breda Krumpak, Mojca Dimec, Primož Ekart, Janez Habič Johnny, Drago Milinović, Matjaž Ocvirk, Goro Osojnik, Žiga Saksida, Sebastjan Starič in Gorazd Žilavec. V njihovi izvedbi so nastale številne legendarne predstave. Med zadnjimi uspešnicami sta predstavi Zlati osel (2007) in Kletka (2009).

Utrinki s 30-letne ustvarjalne poti Gledališča Ane Monro bodo predstavljeni tudi na panojih ob Krakovskem nasipu. Nocojšnjega odprtja se bodo udeležili sedanji in nekdanji člani gledališča, ki se bodo po razrezu torte s posipom pepela ritualno poslovili od Ane Monro. Gledališče namreč končuje s produkcijo lastnih gledaliških predstav in se bo v prihodnje bolj posvetilo drugim dejavnostim. "A kljub temu, da bo pepel Ane Monro zaplaval po Ljubljanici, se seveda, kot se tudi za izmišljeno osebno spodobi, nikoli resnično ne ve, če le ne bo še kdaj korakala po ulicah...," piše v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.