Magazin > Film & Glasba & TV
65 ogledov

50 + 12 filmov za 50 let

taksist Žurnal24 main
Revija jubilej praznuje s filmskima retrospektivama v Tušu in Kinoteki.

Milan Ljubić | Avtor: Borut Kranjc Borut Kranjc
Z Velikim diktatorjem Charlieja Chaplina se je v Slovenski kinoteki včeraj začela retrospektiva 12 filmov, ki so jih kot največje izbrali nekdanji uredniki in sodelavci Ekrana. Revija za film in televizijo, ki je v ponedeljek praznovala 50. obletnico izhajanja, se jubileja ni odločila proslaviti samo z retrospektivo v Kinoteki, ampak tudi z antologijo 50 tekstov iz 50 let izhajanja Ekrana in retrospektivo 50 slovenskih filmov za 50 Ekranovih let, ki bo do 15. novembra potekala v Planetih Tuš po Sloveniji (Celje, Maribor, Kranj, Novo mesto in Koper). Medtem ko so filme za prvo retrospektivo, v kateri bo poleg dveh “jugo” filmov (Nasvidenje v naslednji vojni in Na papirnatih avionih) prikazanih deset tujih klasik, izbirali nekdanji ekranovci, je slovenske filme za Tuševo retrospektivo presejal Milan Ljubić. Producent in režiser ter Ekranov sodelavec od njegove prve številke pravi, da bodo v njegovem izboru našli nekaj zase tako osnovnošolci, srednješolci in študenti kot tisti, ki brskajo po temnih straneh življenja, manjkale pa ne bodo niti uspešnice, kot sta Vesna in Ne čakaj na maj.

50 slovenskih samo v Planetu Tuš

“Na predlagani projekt se je prva in pozitivno odzvala uprava našega največjega kinoprikazovalca Planeta Tuš. Tudi sicer je v njihovi programski politiki opaziti, da jim ni vseeno za slovenski film. So pa želeli, da je projekt ekskluziven,” o sodelovanju s Planetom Tuš, kjer so “eno od največjih retrospektiv slovenskega celovečernega igranega filma s ponosom podprli”, pravi urednik Ekrana Gorazd Trušnovec, ki je bil, preden je postal urednik, tudi sam kar 12 let naročnik Ekrana.

“Filmske in kulturne scene brez Ekrana oziroma osrednje in odprte strokovne revije o filmu si niti ne predstavljam. Zavedam se, da je za večino tujih filmov tekstov kolikor hočeš na spletu, tehtno in poglobljeno pa se z vsemi vidiki domače kinematografije in vlogo, ki jo ima ta znotraj kulture, tujci pač ne bodo ukvarjali,” Trušnovec razmišlja o pomenu Ekrana, ki je zadnja tri leta izhajal kot mesečnik, zdaj pa je, kot opozarja njegov urednik, zaradi varčevalnih ukrepov soočen s skoraj tretjinskim znižanjem sredstev, kar ga žal sili, da se znova vrne na dvomesečni ritem izhajanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.