Magazin > Film & Glasba & TV
7 ogledov

50. Slika ošabnega Doriana Graya

Slika Doriana Graya Tone Stojko, SNG Drama Ljubljana
50. ponovitev bo ob 20. uri v Mali dvorani Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana doživela klasika evropskega romanopisja, Slika Doriana Graya.

Doriana Graya (Saša Tabaković), mladeniča iz londonske visoke družbe s konca 19. stoletja, ob pogledu na svoj mladostni portret prešine misel: "Ko bi lahko ostal večno mlad jaz in bi se slika starala! (…) Svojo dušo bi dal za to!" Želja se mu kmalu začne uresničevati, a se hkrati s staranjem podobe na portretu spreminja tudi njegova osebnost. Krut, ošaben in s pokvarjeno dušo postaja odraz razpadajoče podobe na sliki.

Lik Doriana Graya, nekoč predstavnika viktorijanske Anglije, je nadčasoven in zato aktualen tudi danes. Večna mladosti je v dobi individualizma največkrat razumljena kot pogoj za uživanje ter zunanjo lepoto in le redkokdaj sinonim za ohranjanje duhovne vitalnosti.

Nemški pisatelj in dramaturg John von Düffel je dramatiziral roman Oscarja Wilda Slika Doriana Graya, ki je ob izidu, leta 1891, zaradi pohujšljivega odnosa do morale vzbudil ogorčenje literarne kritike, a se kasneje uvrstil v klasiko evropskega romanopisja.

Za vstopnico boste odšteli 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.