Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Alarm za dokumentarce

Strip Arhiv CD
Dokumentarci o katastrofah, človekovih pravicah, rock glasbi in stripu.

Naslednji četrtek se bo s poudarkom na temah, ki so zaznamovale minulo leto, začel 14. Festival dokumentarnega filma, ki bo potekal v Cankarjevem domu in Kino-
dvoru, prvič pa tudi v Slovenski kinoteki. "Z vidika tem, ki so nas inspirirale, smo vedeli, da bosta v ospredju arabska pomlad in jedrska nesreča v Fukušimi," je o rdeči niti letošnjega festivala povedal programski direktor Simon Popek, ki je tekmovalni program tudi tokrat pripravil v sodelovanju z Amnesty International Slovenija in vanj uvrstil pet filmov na temo človekovih pravic. Poleg tekmovalnega sklopa bodo na sporedu že tradicionalne filmske sekcije, v katere so uvrščeni aktualni oziroma družbenokritični dokumentarci, dokumentarni filmi o mitih, ikonah in medijih ter intimni portreti, na ogled pa bodo tudi retrospektiva, ki se bo ozrla v zgodovino rockumentarcev, ter novosti dveh slovenskih avtorjev – Maje Weiss, ki bo festival odprla, in Dušana Moravca, ki ga bo sklenil.

Moravec o stripu, Weissova o Černobilu

Moravec, ki se je festivala pred dvema letoma udeležil z dokumentarcem o slovenski polki v ZDA Polka film, bo tokrat predstavil legendarnega in za javnost tako rekoč nedostopnega slovenskega striparja Tomaža Lavriča, Maja Weiss pa nadaljevanje filma Fant, pobratim smrti, ki ga je posnela pred 20 leti v Ukrajini. Če se je režiserka takrat skozi zgodbo o osemletnem Tolji spraševala, kaj je jedrska katastrofa pomenila za ljudi na obrobju, ob 25-letnici černobilske katastrofe prikazuje, kaj se je v tem času spremenilo za zdaj že 28-letnega mladeniča, njegovo mamo in kraj, ki je od Kijeva oddaljen slabih 160 kilometrov. "Tolje ni bilo težko najti. Ko sem oktobra 2010 sama potovala po Ukrajini, sem ga našla na istem mestu, kot je bil. To je bilo ganljivo srečanje in je bilo tako, kot da ne bi minilo 20 let. Najprej sem po naključju naletela na njegovo mamo in ob prvem srečanju sva se obe zjokali, potem pa je prišel Tolja in smo šli skupaj proslavit," je snidenje po dveh desetletjih opisala Weissova, ki se je v Ukrajino aprila lani vrnila s filmsko ekipo in posnela dokumentarec Fant, pobratim smrti 2. Premiere filma, ki se bo zgodila 22. marca, se bo udeležil tudi glavni junak Tolja Rižov, sicer pa bo film za vse zamudnike na ogled 10. aprila v Knjižnici Otona Župančiča in nato še na TV Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.