Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Alter ego presegel Beyoncé

Beyoncé (27) je na oder prikorakala v velikem slogu – v objemu dima in oblečena
1/11
Žurnal24 main
Ameriška pevka Beyoncé je v nedeljo v hrvaški prestolnici začela svojo dvomesečno evropsko turnejo, na kateri predstavlja svoj novi album I Am ... Sasha Fierce.

Ime Sasha Fierce ponazarja seksualno bolj odprto različico nje same, samozavestni alter ego, ki presege staro Beyoncé.

V Zagrebu se je v nedeljo pričakovalo prihod nečesa velikega, popularnega in nevsakdanjega, zgodilo se je v Areni, čudu arhitekture, ki si dogodke takšnega kova več kot zasluži. V preddverje razprodane zagrebške Arene so se že okoli sedemnajste ure popoldne zgrinjale gruče vreščečih najstnic, skupinice prelestnih Zagrebčank, važnih purgerjev, manjkala pa ni niti hrvaška VIP-estrada. Veličina dvorane, ki je grajena v obliki amfiteatra, očara že v soju navadnih žarometov, ko pa prostor zajamejo in prežarijo laserji, stroboskopi, projekcije, posebni učinki in vreščanje 20 tisoč obiskovalcev, se začne pravljica.

 
 

Prvič sem v Zagrebu in počutim se prelepo. Vrnila se bom, kadarkoli boste želeli. Prelepi ste, pojte z menoj.

Beyoncé Knowles

 
Beyoncé (27) je na oder prikorakala v velikem slogu – v objemu dima in oblečena v zlati kostim s kristali je koncert začela z udarno uspešnico Crazy in Love iz prvega albuma Dangerously in Love. Tisoče oboževalcev je padlo v delirij navdušenja, no, nekateri so zaradi večurnega čakanja in pomanjkanja tekočine padli v nezavest. Hujših incidentov na koncertu ni bilo.

Plesala, pela, celo poletela

Za sceno se preprosto splača izgubljati besede. Ogromni zaslon za odrom je dajal vtis neskončnosti in navidezne resničnosti, 3D-projekcije ognja, valov, robotike, ogledovanja pevkinega alter ega, pa tudi številne ostale matrice so bile izdelane do potankosti. Spremljevalna skupina osmih glasbenikov in šestih spremljevalnih vokalov je pevko obdajala na visoki etaži z leve in desne strani. Koreografije zapeljivih plesalk in "six pack" plesalcev, ki so pevko lovili na vsakem koraku, so delovale popolno. Začetna zlata diva se je kaj kmalu prelevila v amazonsko bojevnico, robotski seksualni stroj, lepotico v poročni obleki … Jezik moškega občinstva je prvih par minut visel iz ust v pasji maniri, oči so skočile iz jamic zaradi sovje radovednosti. Možgani in organi so se po nekaj minutah privadili in sledilo je mirno oboževanje estetike lepega.

Koreografije zapeljivih plesalk in "six pack" plesalcev, ki so pevko lovili na vsakem koraku, so delovale popolno. © Petra Nuzdorfer

 
Ameriška pevka se je dvigovala iz zaodrja po tekočih stopnicah, na trapezu je poletela do odra, ki se je pojavil na sredini dvorane, poleg tega je skakala, plesala, večkrat se je nagnila proti oboževalcem in jim ponujala mikrofon, da so zapeli svoj glasni krik. Razlog za tako strukturiran šov leži v njeni želji, da se dokaže kot pevka, ki lahko enako suvereno zaplava v vodah r’n’b-ja, popa, soula in drugih žanrov, ki se jih je dotaknila v slogu Princa ali Tine Turner.

Poklon Obami in Kingu
Ob kratkih prekinitvah so se predvajale videoprojekcije, med katerimi so bili verjetno najzanimivejši posnetki prvih pevskih in plesnih korakov komaj devetletne Beyoncé. Predvajale so se tudi fotografije ameriškega predsednika Baracka Obame , ki ga je pevka podpirala še pred predsedniško nominacijo, in borca za črnske pravice Martina Luthra Kinga.

Rahlo dolgočasen del koncerta je bil predvsem baladni del, medtem ko so bili trenutki uspešnic Irreplaceable, Single Ladies, Baby Boy in drugih eksplozije čiste energije. Občinstvo je utripalo s pevko, dvorana je skrbela za čist zvok, organizatorji so se potrudili in priredili spektakel, ki ga bomo Slovenci s prihajajočimi spektakli, Madonno , Killersi in Lennyjem Kravitzem , težko presegli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.