Magazin > Film & Glasba & TV
47 ogledov

Alternativa državni proslavi

scena 27.08.12, Andrej Hofer, Matevz Salehar-Hamo, NK pred 50. festivalom Sloven Anže Petkovšek
Medtem ko se bo vladni vrh jutri pripravljal na uradno državno proslavo samostojnosti Slovenije, se bo med Kongresnim trgom in Trgom republike začel Protestival.

Alternativna proslava Protestival, ki je v tem trenutku še vedno v spontanem nastajanju, njena vsebina pa je odvisna tudi od današnjih protestov, se bo začela ob 18. uri s karnevalskim sprevodom, končala pa se bo ob 20. uri s proslavo ljudstva na Cankarjevi ploščadi.

Maske gor!

"Gre za kulturno manifestacijo današnjega kulturnega dogajanja," je Profestival opisal eden od njegovih organizatorjev, glasbenik in lutkar Matija Solce, in dodal, da bo sprevod, v katerem bodo udeleženci nosili maske politikov, potekal kot ritual umiranja države oziroma pogreb socialne države, proslavi pa se bo pridružilo več glasbenih skupin.

"Vsaka skupina bo zaigrala kakšen napol akustičen komad, navzoči pa bodo tudi poeti in govorniki," je pojasnil Solce in poudaril, da je Protestival neideološki, obenem pa povabil ljudi, naj pridejo v čim večjem številu in se v kreativnem duhu tudi namaskirajo, prvih 200 pa bo maske lahko dobilo tudi ob začetku sprevoda.

Nastopajoči

Glasbeni vložki: HisTrio, Buldogi, zbor Kombinatke, Matafirska Katarina, Matej Krajnc, Hamo & Tribute 2 love in drugi.

Gledališke akcije: Poli-tik-tik (200 mask politikov), lutkovna intervencija mobilnih teatrov Konflikti, Kura na tnalu.

Poetično branje: Tjaša Koprivec, Mlade Rime, Dušan Šarotar, Andrej Rozman - Roza.

In še: govori in preskakovanje ega s kolebnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.