Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Amy pometla s konkurenco

Amy, nesporno zmagovalko letošnje prireditve, je občinstvo v Staples Centru lahk
1/17
Žurnal24 main
Če katerokoli leto, bi to biti leto Kanyeja Westa. Vendar niti nenadna smrt njegove matere niti osem nominacij niso zasenčile škandalozne Amy Winehouse, ki je terminatorsko pometla s tekmeci.
Amy Winehouse je rekorderka, saj je dobila grammyje v treh od štirih najpomembnejših kategorij – za posnetek leta, pesem leta in najboljšo novo izvajalko leta! Amy je bila kilometre daleč od Los Angelesa, v kliniki, kjer se zdravi zaradi zasvojenosti z mamili, čeprav je zatrjevala, da tja nikoli ne bo šla, in je svoj nastop izvedla prek satelitske zveze.

 

O grammyjih

Nagrade grammy (izvorno nagrade Gramofon) se pojmujejo kot najbolj ugledne nagrade za najvidnejše dosežke na področju glasbe. Zaradi tega jih nekateri imenujejo kar glasbeni oskarji. Akademija za glasbeno umetnost jih podeljuje že od leta 1959, navadno v Staples centru v Los Angelesu; letos pa je to naredila jubilejnih 50. Akademija podeljuje nagrade v kar 105 kategorijah, glavno področje pa šteje štiri nagrade: posnetek leta,
album leta, pesem leta in najboljši novi izvajalec.
Doslej je v eni noči vse "velike štiri" uspelo osvojiti le Christopherju Crossu, ki je najbolj znan po pesmi Sailing. Dobitnik največ grammyjev v zgodovini je sir Georg Solti z 31 grammyji, s svojimi 20 pa mu kot dobitnica največ grammyijev sledi glasbenica bluegrassa Alison Krauss. Skupina, ki je prejela največ grammyjev, in sicer kar osem, je U2.

Amy je z nekaj publike v malem snemalnem studiu v Londonu zelo strastno izvedla svoj nastop, nakar se je tudi zahvalila. Na začetku se je zdela malo zmedena, a se je zbrala in ni pustila, da bi večer velike zmage zasenčile njene težave z mamili. Obkrožena s člani skupine, mamo in očetom se je zahvalila staršem in možu. Uspeh je posvetila tudi Londonu in njegovi nedavno pogoreli četrti Camden.

24-letna angleška pevka je sicer prejela šest nominacij in jih od tega pet osvojila. Z Rehab, avtobiografsko žalostinko o svoji odvisnosti od mamil, je na svojo polico dodala enega od najpomembnejših grammyjev, in sicer za pesem leta. Tako je premagala najmočnejšo tekmico v tej kategoriji – Rihanno z Umbrello.

Kanye se je poklonil materi

Kanye je nastop posvetil svoji nedavno preminuli materi. © Reuters

 
Težko leto je bilo tudi za 30-letnega raperja Kanyeja Westa , ki je z osmimi nominacijami vodil, a zmagal le na rap področju, pri čemer je odnesel štiri trofeje. Med prejemanjem grammyja za najboljši rap album Graduation je želel izreči posvetilo nedavno preminuli materi, vendar ga je orkester preglasil. Po protestu: "Bilo bi primerno, ko bi prenehali z igranjem," se je orkester voljno ustavil in West je dobil svojo priložnost: "Vem, da si zdaj zelo ponosna name in da si želiš, da bi bil najboljši izvajalec na svetu. Mama, še naprej ti bom v ponos."

Žal pa je moral biti West krepko razočaran, ko že tretje leto zapored ni dobil grammyja za album leta. Na vsesplošno vznemirjenje in presenečenje publike v dvorani je ta čast pripadla albumu River: The Joni Letters jazz veterana Herbija Hancocka , ki je tako pometel z absolutnimi favoriti: Winehousovo z albumom Back to Black, Westovim že omenjenim Graduation in rock bandom Foo Fighters z Echoes, Silence, Patience & Grace, ki so sicer prejeli nagrado za najboljši rock album in najboljšo rock izvedbo pesmi The Pretender.

V rock kategoriji je slavila stara sablja – to je pevec Bruce Springsteen . K sebi je privil kar tri zlate gramofone. Prejemnik nagrade za album leta Hancock je v nekoliko opravičevalnem tonu na koncu povedal: "Veste, minilo je 43 let, odkar je prvič in edinkrat jazz izvajalec prejel nagrado za album leta. Zato bi se rad zahvalil akademiji, da je tokrat zavrgla vse kalupe. To je nov dan, ki dokazuje, da je nemogoče mogoče," je povedal Hancock.

Tini mlajše glasbenice ne sežejo do kolen. © Reuters

 
Najboljši nastopi
Med enim od najbolj pričakovanih nastopov se je Kanye med izvajanjem pesmi Hey Mama spustil na kolena. S kazanjem na ozadje glave, kjer je imel besedo mama, je izrazil zelo čustven poklon svoji materi, ki je nedavno preminula po plastični operaciji.

West je raznežil celo dvorano, 68-letna lastnica najlepših nog na svetu Tina in 26-letna bohotna Beyonce pa sta poslušalcem pognali mravljince po telesu z izvajanjem Tinine Proud Mary, za katero je leta 1972 tudi sama osvojila grammyja. Proti koncu je bila Beyonce popolnoma izmučena, medtem ko se je zdaj že upokojena veteranka Tina ravno dodobra ogrela.
 
Grammy tudi za Obamo
Med nagrajenci je tudi demokratski predsedniški kandidat Barack Obama , ki je že drugič osvojil grammyja za govorjeno besedo. Nagrajena je bila avdiorazličica njegove knjige The Audacity of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream, ki govori o ameriških sanjah.

Seznam vseh nagrajencev si oglejte tukaj .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.