Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Aristokratska nevarna razmerja

Nevarna razmerja SNG Maribor
Na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo ob 20. uri vnovič uprizorili dramo o erotičnih intrigah z naslovom Nevarna razmerja.

Markiza de Merteuil (Nataša Matjašec Rošker) se hoče maščevati nekdanjemu ljubimcu Gercourtu, ki jo je zapustil zaradi "debele metrese". Gercourtu je gospa de Volanges (Ksenija Mišič) v zakon obljubila svojo hčer Cecile (Barbara Ribnikar), ki je pravkar zapustila samostan. Merteuilova se s prošnjo, da zapelje bodočo nevesto,  obrne na preizkušenega zapeljivca, svojega bivšega ljubimca vikonta Valmonta (Branko Jordan). O njem ima gospa Volanges, pred katero hči Cecile skriva seksualne učne ure z vikontom, izdelano mnenje: "Ljubezniv in zapeljiv je pač, a ker je še v večji meri hinavski in nevaren, že od rane mladosti ni storil koraka ali izrekel besede, ki ne bi prikrivala kakšnega naklepa, slednji njegov naklep je bil nepošten in hudodelski." Oborožen s svetohlinstvom se Valmont loti tudi očarljive, pobožne in krepostne gospe Tourvel (Eva Kraš) ...

Choderlos de Laclos (1741–1803), vojaški oficir iz Amiensa, je v psihološko precizni, fascinantni in večno aktualni literarni mojstrovini Nevarna razmerja (1782) razgalil ciničnost, hipokrizijo in hladnokrvnost aristokratske družbe. Leta 1985 je angleški dramatik Christopher Hampton opravil odlično odrsko dramatizacijo romana, po kateri bo nastala naša uprizoritev.

Za vstopnico boste odšteli od deset do 16 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.