Magazin > Film & Glasba & TV
48 ogledov

"Avseniki in Planica so zakon"

Danes bo v Planici v ospredju narodno-zabavna glasba, jutri pa rock. (Foto: Saša Žurnal24 main
Tridnevni žur. Planica je dogodek, na katerem bi marsikdo nastopil za kakršnokoli ceno.
"Avseniki in Planica so zakon, in to je glasba, ki v tej dolini drži pokonci tako tekmovalce kot obiskovalce."
 

Planica, Kranjska Gora. “Planica, Planica, snežna kraljica! Le kdo je ne pozna – lepoto iz snega?” Tako zvenijo prvi verzi Avsenikove skladbe Planica, Planica, ki je skozi leta postala himna in zaščitni znak Planice, s čimer se strinjajo tudi glasbeniki. Tako tisti, ki se ukvarjajo z narodno-zabavno glasbo, kot tisti, ki so bolj naklonjeni rocku in drugim zvrstem.

Lokalna turistična organizacija (LTO) Kranjska Gora je letos že drugo leto zapored dogajanje s Planice razširila tudi v Kranjsko Goro, kjer bodo kar tri dni skrbeli ne le za športno, temveč tudi glasbeno dogajanje. “Dogajanja bo tako za obiskovalce povsod obilo. Še posebno smo ponosni na navijaško vas, kjer bo v soboto zvečer tudi žrebanje startnih številk,” pravi Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora. “Danes bo v ospredju bolj narodno-zabavna glasba, sobota bo bolj rockovska, s poudarkom na slovenski in angleški glasbi,” dodaja Žerjavova. Množičnega shoda harmonikarjev letos v Planici ne bo. “Zagotovo pa bodo prišli posamezniki, ki bodo s harmoniko popestrili dogajanje v bližini izteka, kjer bodo danes igrali ansambel Slovenski pozdravi, Fešta Band in The 80s band, jutri med drugim tudi Rok'n'band, v nedeljo pa ansambel Kolovrat,” še pove Žerjavova.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mnogi bi igrali tudi zastonj
Kot smo izvedeli, je zanimanje med glasbeniki, da bi nastopili prav v Planici, izjemno. Celo tako, da nekateri poskušajo priti zraven z “dumpinškimi” cenami. “Planica je imidž in mnogi bi šli igrat tudi zastonj, samo da bi bili tam. To je promocija za vso Slovenijo, tam je ogromno tujcev in drugih organizatorjev, ki te opazijo in kdaj povabijo še kam drugam,” nam pove Tone Košmrlj, ki bo v Planici nastopil z narodno-zabavnim ansamblom Kolovrat. In doda, da bi po njegovem v Planici morala odmevati predvsem slovenska glasba. In kaj o tem meni Mičo Kamenik, član Fešta Banda, pravzaprav znanega kot velenjski trubači? “Zagotavljam vam, da bomo naredili žur, seveda pa bodo imele prednost slovenske skladbe, ne pa repertoar, s kakršnim smo nastopili v Guči.”

“V Planici hard rock prav gotovo ne pride v poštev,” meni Iztok Pesrl iz ansambla Slovenski pozdravi, ki bo letos v Planici nastopil prvič in bo poleg lastnih igral predvsem Avsenikove in skladbe Alpskega kvinteta. “Avseniki in Planica so zakon, in to je glasba, ki v tej dolini drži pokonci tako tekmovalce kot 
obiskovalce,” sklene Pesrl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.