Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Bendi nad škrte klube

Dalaj Eegol je stopil v bran klubu LokalPatriot. (Foto: ) Žurnal24 main
Nekateri klubi glasbene izvajalce najamejo, nato pa jih ne plačajo.

Klubska scena. Na plačilo kluba Terraza v Celju čakamo že od julija. Klub Močilnik na Vrhniki se ne drži dogovorov – najprej so koncert prestavili, nato so ga odpovedali, na koncu pa se dogovorov niso držali in bili celo nesramni. To sta le dva od objav slovenskih glasbenikov, ki združeni na Facebook strani Klubi, ki ne plačujejo špilov! opozarjajo, katera koncertna prizorišča v Sloveniji glasbenike najamejo in jih nato ne plačajo. Stran je imela včeraj že več kot tisoč podpornikov, med razpravami pa je odprtih 24 tem oziroma je za zdaj na tapeti 24 klubov.

Facebook stran | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Med dolžniki tudi KMŠ in SubSub
“Ostali dolžni celoten honorar. Sram jih bodi. Vsekakor ne bi blatila nekoga brez dokazov,” je o klubu KMŠ v Ljubljani zapisala Eva Breznikar, piarovka in članica skupine MakeUp2. Član skupine OdBeatli Tadej Košir, sicer tudi kitarist pri Neishi in Zlatku, je o celjskem klubu Terazza zapisal, da se “ne javljajo telefon, plačilo pa čakamo že osem mesecev”. Med klubi, ki so se znašli na črni listi, je tudi SubSub – Barbara Čop je pred več kot letom zapisala, da ji SubSub dolguje 700 evrov in da je neplačanih izvajalcev  “več kot par”. S tem klubom ima slabe izkušnje tudi Ines Kočar, ki je pred meseci napisala, da ji dolgujejo denar že več kot eno leto in da ga najverjetneje nikoli ne bo videla – obžaluje pa dejstvo, ker naj bi bil to sicer “kul plac, za Ljubljančane legendaren, ampak kaj ko ga furajo napačni ljudje”. Eden od uporabnikov v tej razpravi svetuje, da če ima izvajalec podpisano pogodbo, lahko račun pošlje na E-izvršbo, ki je “zelo učinkovita stvar”.

Dalaj Eegol stopil v bran LokalPatriotu
Med razpravami so tudi izjeme, kot je novomeški LokalPatriot. Denis Horvat je klub okaral, da so na plačilo čakali pet mesecev in da so bili šefi polni izgovorov. Iz kluba so se na kritiko odzvali in zapisali, da plačujejo redno in korektno ter da je za omenjeni koncert plačilo “potovalo” tri mesece in da so čakali na vse potrebne papirje od izvajalcev, obenem pa naj bi se v tistem času zgodila zamenjava direktorja. V bran LokalPatriota je stopil tudi raper Dalaj Eegol (nekoč bolje znan kot Ali En) ter poudaril, da je z LokalPatriotom sodeloval dvakrat korektno, in predlagal, da se ta razprava umakne.

“Večinoma gre za honorarje v višini nekaj sto evrov, zato je še toliko bolj neverjetno, da klubi, ki s koncerti v svoje prostore privabljajo ljudi – ti pa nato zapravljajo denar za njihovimi točilnimi pulti –, tako grdo izkoriščajo dokaj poceni delovno silo. Predlagam, da se glasbeniki zavarujejo tako, da vedno podpišejo pogodbo, in če je le možno, zahtevajo denar vnaprej ali vsaj polovico pred koncertom in polovico po njem. Najbolj pa seveda pomaga, da med nami poteka komunikacija o tem, kateri klubi ne plačujejo, in da se taki klubi nato tudi nekako kaznujejo, denimo z bojkotom,” je povedal izkušen glasbenik, ki pa se zaradi narave svojega dela ni želel izpostaviti z imenom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.