Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Benetke v znamenju ameriških protivojnih filmov

Se bo uspešna igralka Charlize Theron preizkusila še v politiki? Žurnal24 main
Štiri leta ponesrečene vojne v Iraku je očitno obdobje, ki je potrebno, da se teme kritično loti Hollywood. In, če smo malce idealistični, opravi nalogo, ki bi jo morali mediji.

Z močnima protivojnima filmoma letos v Benetkah tekmujeta Brian De Palma (Črna dalija) in Paul Haggis (Usodna nesreča). De Palmin Redacted in Haggisov In the Valley of Elah sta si prav toliko podobna, kot sta si različna – Redacted je dokumentarna drama, posneta po resničnem dogodku, ko so ameriški vojaki marca 2006 v Samarri posilili in ubili 15-letno Iračanko in njeno družino. De Palma je uporabil neznane igralce, ki so poustvarili dogodek, posnet z ročno digitalno kamero, in avtentičnost še stopnjeval z uporabo posnetkov z You Tuba. Končni izdelek je pretresljiv resničnostni šov, pri katerem vidimo, da na nobeni strani niso le dobri ali slabi fantje. Tako se soočimo z dejanskimi, uničujočimi posledicami vojne na vojake, od katerih nekateri služijo že tretji rok v Iraku.

 
 
Močna kritika Amerike
De Palmi v film ni treba vpletati neposredne kritike Busheve administracije ali ozadja – to raje prepusti Michaelu Mooru in medijem, ki so se zdaj, ko je Busheva podpora na najnižji točki, le zbudili. Ne, cilj Redacted je predvsem prikazati iraško resničnost in javnosti prinesti podobe, ki so v tej vojni prikrite oziroma cenzurirane – slike okrvavljenih iraških otrok, šokantni posnetki posilstva in poboja v Samarri, gnusno in nazorno obglavitev ameriškega vojaka, jok iraških mater, razstrelitev vojaka na koščke … Sporočilo je preprosto: ta vojna je v vsakem primeru napačna. Ostra kritika pa ne leti le na arhitekte vojne in ameriške medije, ki ne prikazujejo vseh slik iz Iraka, temveč tudi na Hollywood – na posnetku internetne strani You Tube ogorčena Američanka pravi: "Koliko filmov o 11. septembru bodo še posneli? Zakaj je življenje Američana vredno več od življenja Iračana, Palestinca, Afganistanca …?"

Haggis ponovno v lov za oskarje
Tudi Haggisov In the Valley of Elah ima podobno sporočilo – ta vojna je dobre vojake spremenila v pošasti – in tudi Haggisov namen je bil prinesti Ameriki resnično, a ne politično pristransko podobo. "V čem se to obdobje razlikuje od Vietnama? Takrat smo imeli odlične novinarje, ki so opravljali svoje delo, zdaj pa jih nimamo," je oskarjevski režiser in scenarist na tiskovni konferenci sledil De Palminim tezam. Ob tem je zavrnil očitke, da so protivojni filmi najnovejši hollywoodski trend: "Ko smo začeli snemati, je imel Bush 80-odstotno podporo, avtomobili v ZDA so bili opremljeni s patriotskimi nalepkami, mi pa smo imeli velike težave dobiti finančno podporo." Haggis je dodal še, da je dobro, da naloga filmarjev ni dajanje odgovorov, temveč zastavljanje vprašanja.


 
Za razliko od Redacted je In the Valley precej bolj spoliran, sem pa tja se pojavi kakšen kičasto emocionalen Haggisov vložek (narobe obrnjena ameriška zastava), igralska zasedba pa je prvorazredna – Tommy Lee Jones je odličen kot oče vojaka, skrivnostno ubitega po prihodu iz Iraka, oskarjevski potencial pa dopolnjujeta Charlize Theron in Susan Sarandon .

Zdaj se med kritiki krešejo mnenja, kateri film je močnejši. Kot kaže, je za las v prednosti Redacted, saj po polovici festivala vodi v razvrstitvi kritikov. Občinstvo pa je bolj prepričal Haggisov komercialnejši izdelek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.