Magazin > Film & Glasba & TV
88 ogledov

Bo Ljerka Bizilj preživela sejo?

Ljerka Bizilj Saša Despot
Igor Kadunc je kmalu po zasedbi mesta generalnega direktorja RTVS napovedal, da bo do 20. junija pripravil nabor potrebnih sprememb za izboljšanje poslovanja zavoda. Kaj je uvrstil na prednostni seznam sprememb, bo znano na današnji seji programskega sveta. Sporočil pa bo tudi svojo odločitev v zvezi z direktorico televizije Ljerko Bizilj.

Po Kadunčevem mnenju je ključno, da na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) takoj začnejo pripravljati programsko-produkcijski načrt za leto 2018, saj se do konca letošnjega leta stanje ne bo drastično spremenilo, ampak bo bolj kot ne le nadaljevanje zdajšnjega. Katere potrebne spremembe v poslovanju načrtuje, doslej ni želel razkriti.

Nasploh za tokratno sejo programskega sveta vlada veliko zanimanje, saj bo Kadunc sporočil, ali bo zaradi spornega prispevka v televizijski oddaji Tednik o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu predlagal razrešitev Biziljeve . Sicer je zanikal medijske navedbe, da zaradi tega primera razmišlja tudi o razrešitvi odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik .

Primer Thompson je dodobra razburkal že majsko sejo programskega sveta. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je namreč v svojem poročilu posebno pozornost namenila kritičnim odzivom na prispevek v Tedniku. Poudarila je, da so gledalci avtorju prispevka, zdaj že bivšemu uredniku Tednika Igorju Pirkoviču očitali enostranski pristop k tematiki, nekritičnost in populizem.

Svetniki so tako v polemični razpravi kot z izglasovanimi sklepi pritrdili stališčem varuhinje. Vodstvu zavoda so naložili, naj na junijski seji poroča o ukrepih, ki jih bo sprejelo v zvezi s televizijskim prispevkom o Thompsonu. Obenem so Kadunca, ki je direktorsko funkcijo nastopil 25. aprila, pozvali, naj pospeši aktivnosti delovne skupine za posodobitev poklicnih meril.
Še vedno ni znano, kdo bo Kadunčev pomočnik za programe in integracijo. Za STA je pojasnil, da opravlja zaključne razgovore s kandidati, svojo izbiro pa bo prav tako sporočil na seji.

Komentarjev 1
  • partizanka 13:03 19.junij 2017.

    Ljerko nujno odstaviti, potem pa referendum za ukinitev RTV.