Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Bo zahvalni govor odjecljan?

Največ nominacij (12) je prejel film Kraljev govor, sledita Pravi pogum (10) in Žurnal24 main
Oskarji. Glavni favorit je film Kraljev govor, posnet po resnični zgodbi jecljavega kralja.

Jutri bodo v Los Angelesu že 83. podelili oskarje, najprestižnejše filmske nagrade. Za najboljši film se potegujejo Črni labod, The Fighter, Izvor, Z otroki je vse v redu, 127 ur, Socialno omrežje, Svet igrač 3, Pravi pogum, Pot k očetu in favorit Kraljev govor, ki je nominiran v kar 12 kategorijah, kar je letošnji rekord.

Film o očetu kraljice Elizabete
Kraljev govor je sicer prejel tudi sedem nominacij za zlate globuse, pri katerih je prav tako veljal za favorita, a je na koncu odnesel le enega – Colin Firth ga je dobil za najboljšega igralca. Film je posnet po resničnih dogodkih in govori o jecljavem kralju Juriju VI., očetu aktualne kraljice Elizabete, ki mu govorni terapevt pomaga pri svojem velikem radijskem (na)govoru, ko mora Veliki Britaniji sporočiti, da se je začela vojna z Nemčijo. Čeprav je lani prvič v zgodovini oskarjev nagrado za najboljšega režiserja prejela ženska (Kathryn Bigelow za Bombno misijo), letos med nominiranci ni predstavnice nežnejšega spola.

Kdo so še nominiranci letošnjih oskarjev?
Najboljši igralec. Javier Bardem (Ču do vi to), Jeff Bridges (Pravi pogum), Jesse Eisenberg (Socialno omrežje), Colin Firth (Kraljev govor) in James Franco (127 ur).

Najboljša igralka
. Annette Bening (Z otroki je vse v redu), Nicole Kidman (Zajčja luknja), Jennifer Lawrence (Pot k očetu), Natalie Portman (Črni labod) in Michelle Williams (Blue Valentine).

Za najboljšo igralko je nominirana tudi Nicole
Kidman  za vlogo v filmu Rabbit Hole (Zajčja luknja).
(Foto: Kolosej)

Najboljši režiser. Darren Aronofsky (Črni labod), David O. Russell (The Fighter), Tom Hooper (Kraljev govor), David Fincher (Socialno omrežje), Joel in Ethan Coen (Pravi pogum).

Animirani film. Svet igrač 3, The Illusionist in Kako izuriti svojega zmaja.

Tujejezični film. Ču do vi to (Mehika), Podočnik (Grčija), In a Better World (Danska), Incendies (Kanada) in Outside the Law (Alžirija).

Letos že 83. podelitev oskarjev
Prve oskarje so podelili 16. maja leta 1929 v Hollywoodu. Podelitev sta vodila igralec Douglas Fairbanks in režiser William C. de Mille. Že 82 let je najprestižnejša nagrada oskarjevskega večera Best Picture oziroma najboljši film, ki  jo je lani prejela Bombna misija.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.