Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Bogato filmsko leto 2010

1/61
Žurnal24 main
Letošnje leto je postreglo z nekaj velikimi filmskimi spektakli, med njimi uspešnimi nadaljevanji. Podelitve filmskih nagrad so prinesle kar nekaj presenečenj.

Letošnje leto je prineslo bogato bero filmov v vseh žanrih. Potem ko smo se tresli ob grozljivkah Volkodlak, Žaga, Mora v ulici Brestov in drugem delu Paranormalnega, so nas akcijske in romantične komedije od srca nasmejale. Med njimi so veliko uspeha požele Predobra zame, Superžur, A-ekipa, med povprečnimi ali celo skoraj neuspešnimi komedijami pa so se znašli Odrasli, Rezervni načrt, Lovec na glave in Kje sta Morganova?, razočaral pa je tudi drugi del filma Seks v mestu.

Tudi letošnje leto je postreglo z nekaj odličnimi animiranimi filmi. Četrti del zabavnega zelenca Shreka in tretji del Sveta igrač sta kraljevala na lestvici najboljših filmov, med nepozabne risanke pa so se zapisale tudi Jaz, baraba, Kako izuriti svojega zmaja in Megaum. Disney je v Princesi in žabcu predstavil temnopolto princesko. Domišljijska pustolovščina Alica v čudežni deželi je bila med najbolj gledanimi filmi letos, prav tako je prvi del filma Harry Potter in Svetinje smrti podiral rekorde in polnil blagajne po vsem svetu.

Med znanstvenofantastičnimi trilerji si je najboljše ocene prislužil Izvor, kjer Leonardo DiCaprio prek sanj vdira v misli drugih in krade pomembne podatke. Od akcijskih dram, ki so zaznamovale letošnje leto, velja zagotovo omeniti Robina Hooda, med kriminalnimi trilerji pa je navdušil Zlovešči otok. Med dobrim in zlim so se bojevali v drugem delu Iron Mana ter v filmih Spopad titanov in Tron: Zapuščina. Priljubljena saga o vampirjih in volkodlakih je postregla z Mrkom.

Nekatere znane franšize so doživele nadaljevanje v 3D-tehniki, kot na primer Nevidno zlo: Drugi svet in Odpleši svoje sanje. Med dramami si bomo zapomnili z oskarjem nagrajeni film Bombna misija, Socialno omrežje in V zraku.

Med slovenske filme letošnjega leta sta se zapisala režiserski prvenec Gorana Vojnovića Piran / Pirano ter izjemno uspešni mladinski film Mihe Hočevarja Mi gremo po svoje.

Po svetu najbolj priljubljene igrače ...
Največ gledalcev je v kinematografe po svetu privabil tretji del animiranega filma Svet igrač, ki je v blagajne prinesel več kot milijardo ameriških dolarjev (1,06 milijarde). Nekaj milijonov manj, a še vedno več kot milijardo (1,02 milijarde), je zaslužil film Alica v Čudežni deželi. Izvor je pristal na tretjem mestu z 825 milijoni zaslužka, sledi mu Harry Potter in Svetinje smrti (783 milijonov), na petem mestu je Shrek za vedno (737 milijonov). Sledijo filmi Mrk (693 milijonov), Iron Man 2 (621 milijonov), Jaz, baraba (538 milijonov), Spopad titanov (493 milijonov) in Kako izuriti svojega zmaja (493).

Avatar je po svetu zaslužil več kot 2,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je največ v zgodovini. Ker pa je v kinematografe prišel decembra 2009, se njegov zaslužek šteje pod lansko leto.

... pri nas kraljeval Avatar
Slovenci smo si letos največkrat ogledali fantazijski film Avatar, ki je v kinematografe prišel že sredi decembra 2009. Film si je ogledalo več kot 165 tisoč gledalcev (skupaj z lanskim letom pa več kot 252 tisoč gledalcev). Na drugem mestu je mladinski film Gremo mi po svoje režiserja Mihe Hočevarja – ogledalo si ga je več kot 138 tisoč gledalcev, kar mu je prineslo že pet zlatih rol. Tretji najbolj gledani film je priljubljeni zelenec Shrek z novimi dogodivščinami, ki je privabil več kot 128 tisoč gledalcev. Drugi del filma Alvin in veverički si je ogledalo nekaj več kot 107 tisoč gledalcev, Robina Hooda, ki je pristal na petem mestu, pa več kot 72 tisoč gledalcev. Med najbolj priljubljenimi letošnjimi filmi so bili še Seks v mestu 2, Mrk, Izvor ter Jej, moli, ljubi. (Podatki niso dokončni, ker so določeni filmi od navedenih še na rednem programu, op. a.).



Napovedi za oskarje in pričakovane uspešnice
Konec januarja 2011 bodo znane nominacije za najprestižnejše nagrade v filmskem svetu oskarje. Za najboljši film se bo znova potegovalo deset filmov, med njimi pa lahko pričakujemo Izvor, The Fighter, Socialno omrežje, Svet igrač 3. 127 ur, True Grit in Črni labod.

Za nekatere filme pa se prihodnje leto že napoveduje velik uspeh. Večinoma gre za nadaljevanja velikih uspešnic, kot so filmi Hitri S5, Misija nemogoče 4, Pirati s Karibov 4, Prekrokana noč 2, Cars 2, Kung Fu Panda 2, Johnny English 2, Transformerji 3 in novo nadaljevanje Harryja Potterja, veliko gledalcev pa si obetajo tudi filmi Smrkci 3D, Rango in Obuti maček.

Bombna misija na oskarjih, Avatar na zlatih globusih
Letošnja podelitev oskarjev je postregla s kar nekaj presenečenji. Prvič se je za naslov najboljšega filma potegovalo deset filmov, trd boj med Avatarjem in Bombno misijo (oba sta imela po devet nominacij) je šel v prid slednjemu. Bombna misija je prejela skupno šest oskarjev, Avatar pa se je le s tremi oskarji zapisal kot veliki poraženec. Prvič v zgodovini je kipec za režijo dobila ženska – Kathryn Bigelow za režijo Bombne misije. Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Jeff Bridges (Crazy Heart), kipca za glavno žensko vlogo (The Blind Side) pa se je razveselila Sandra Bullock.

Večji uspeh pa je Avatar doživel na podelitvi zlatih globusov. Osvojil je nagrado za najboljši film, režiser James Cameron pa je prejel globus za najboljšega režiserja. Jeff Bridges in Sandra Bullock sta oba prejela kipca za najboljšega igralca in igralko v drami, za igro v komediji pa sta globus osvojila Robert Downey Jr. in Meryl Streep. Med televizijskimi serijami sta slavili komična drama Mad Men in muzikal Glee. Julianna Margulies si je prislužila kipec za vlogo v dramski seriji The Good Wife, Michael C. Hall pa za vlogo v drami Dexter. Za najboljšega igralca v komični seriji 30 Rock so že tretjič razglasili Aleca Baldwina, kipca za najboljšo igralko v komični seriji pa si je prislužila Toni Collette v seriji United States of Tara.

2010 najbolj uspešno za Sandro Bullock
Letošnje leto pa je zagotovo najbolj zaznamovalo igralko Sandro Bullock. Medtem ko je za vlogo ameriške gospodinje v filmu The Blind Side osvojila oskarja, zlati globus, nagrade Screen Actors Guild Award, Critics Choice Award in Teen Choice Awards, je prejela tudi nagrado zlata malina za najslabšo igralko za igro v filmu All about Steve. Revija Forbes jo je razglasila za najbolje plačano igralko, saj je med lanskim in letošnjim junijem na bančni račun prejela kar 42 milijonov dolarjev.

Tudi na festivalih nekaj presenečenj

Na letošnjem festivalu v francoskem Cannesu so na veliko presenečenje izbrali azijskega zmagovalca. Zlata palma je šla tajskemu filmu Lung Boonmee Raluek Chat (Stric Boonmee se spominja) režiserja Apičatponga Virasetakula. Osemčlanska žirija z režiserjem Timom Burtonom na čelu je izbirala med 19 filmi. Zlatega leva za najboljši film je na beneškem filmskem festivalu dobila ameriška režiserka Sofia Coppola za film Somewhere (Tam nekje). Coppola je v boju za zlatega leva opravila s 23 tekmeci, žiriji je predsedoval režiser Quentin Tarantino.

Zmagovalni film slovenskega filmskega festivala LiFFe, ki je potekal novembra v Ljubljani, je grški film Podočnik režiserja Yorgosa Lanthimosa, ki je prejel nagrado vodomec. Nagrado srce Sarajeva pa je na sarajevskem filmskem festivalu prejel film Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.