Magazin > Film & Glasba & TV
50 ogledov

Boštjan Dermol se pripravlja na nov izziv

Boštjan Dermol Anže Petkovšek
Frontman skupine Nude je nekje med ustvarjanjem glasbe in menjanjem plenic srečal nov izziv. Že novembra na televizijske zaslone prihaja v vlogi televizijskega voditelja in urednika.

Lotevate se novega projekta, in sicer oddaje Rock Arena, ki jo bo predvajala celjska TV Arena.

Res je. Pripravljamo glasbeno oddajo s slovensko rock glasbo in glasbeniki, slovensko glasbeno produkcijo, tako uveljavljenih kot manj uveljavljenih skupin. Zelo pomembno bo igranje v živo, oddaja naj bi bila na sporedu enkrat tedensko, trajala bo eno uro.

Kako ste se odločili za ta izziv? Boste poleg voditeljskega stolčka zasedali tudi uredniškega?

Sem urednik, scenarist in voditelj nove oddaje. Zadnjih šest let na radiu Celje vodim oddajo Zadnji rok in verjetno je bil tudi to razlog, da me je Arena TV povabila k sodelovanju. Glede na to, da smo uskladili moje zahteve z njihovimi željami in pričakovanji, mislim, da bomo pripravili zelo zanimivo oddajo. Dela je precej, pripraviti moramo vse potrebno za oddajo, tehnične izvedbe in vzpostaviti komunikacijo z nastopajočimi.

Boste lahko vse to uskladili z delovanjem v skupini Nude?

Skupina deluje normalno, v zadnjem času imamo veliko koncertov, že kar nekaj časa delamo tudi na studijskem materialu in se počasi pripravljamo na izdajo kakšne nove zadeve.

Prekaljeni glasbeni mački

Nude ste na domači glasbeni sceni že od leta 1993, kaj se je v tem času najbolj spremenilo?

Družbeni pojavi se zagotovo odražajo tudi na glasbenem področju. Spreminja se število obiskovalcev koncertov, njihova starost, števila prizorišč in trend glasbe, ki se posluša. Vse, kar je bilo včasih narejeno na pol in je vseeno preživelo, danes nima več prostora. Morda vseskozi poskušamo loviti nek trendovski korak s svetovno glasbeno sceno: na nekaterih področjih nam to uspeva, na drugih malo manj. Želel bi si več glasbene raznovrstnosti – to ne pomeni, da ne obstaja, le mediji imajo čudno uredniško politiko in skozi vrata spuščajo le mainstream sceno, ki je sponzorirana s strani velikih založb. Za širino pa zmanjka prostora in denarja, zato dobivamo enoumne sisteme.

 

Kaj pa spremembe znotraj skupine?

Imeli smo kar nekaj kadrovskih menjav, trije člani pa smo ostali jedro skupine ves ta čas. Z leti smo postali zrelejši, resnejši in si vzamemo več časa za določene projekte. Včasih tudi zaradi stalnih koncertov nismo imeli časa, sedaj pa se je to spustilo na nek normalen nivo: od trideset do štirideset koncertov letno. Studijskemu delu se posvetimo v veliko večjem obsegu kot včasih. Danes smo sposobni en singel delati tudi po štiri mesece, medtem ko smo včasih znali v dveh mesecih posneti ploščo.

Očka, ki z veseljem prisluhne nasvetom

Novosti pa se vam ne dogajajo le na glasbenem področju, pred slabim letom ste namreč postali oče.

Otroci so velika popestritev življenja. Na trenutke znajo biti tudi naporni, vendar so tako nepokvarjeni, prvinski in iskreni, da je super. Slabe trenutke, kot so zobki in krči, pa poskušaš čim prej prebroditi. Hčerka je ravnokar shodila, tako da smo zelo veseli.

Vas že kaj skrbijo hčerkina najstniška in uporniška leta, ki sledijo?

Niti ne. Sicer pa imamo v bendu izkušene očete, ki vedno delijo kakšen pameten nasvet. Če so stvari doma urejene, je tudi v kasnejših obdobjih bistveno lažje. Pomemben se mi zdi pristen odnos, interakcija z otrokom in zaupanje, ki bistveno pripomore k temu, da se izogneš marsikateremu problemu, čeprav tudi to ni recept.

 

Na Slovenski popevki ste nastopili samostojno, brez benda. Je tudi to novost v vašem glasbenem ustvarjanju?

Zanimiva izkušnja. Pesem je zelo osebno izpovedna, zato bi jo težko dal v izvedbo komu drugemu. Tudi v preteklosti sem z orkestri veliko sodeloval in to so vedno stvari, ki poživijo moje osebno ustvarjanje. Določene skladbe in stili se v naši skupini ne morejo izvajati, saj je to nek drug del glasbene ustvarjalnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.