Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Brina bo slečena

Brina Vogelnik Žiga Koritnik
Pevka zasedbe Brina o tujini, Kataleni, Radiu Študent in koncertu v Kinu Šiška.

Najbrž ste na področju etno glasbe najbolj izpostavljena slovenska umetnica v tujini. Se s tem strinjate in zakaj?
Rajši reciva ena od najbolj izpostavljenih in s tem pustiva prostor še kakšni umetnici ali umetniku. Saj jih je kar nekaj in če h glasbi dodava še druge umetnosti, nastane že prav lep šopek. Se pa strinjam da ima Brina svoj glasbeni izraz, ki je samo njen, prepleten s slovenskostjo, ker smo od tu doma. V tujini nas lepo sprejmejo in to mi je všeč.

Ali vas moti, da vas nekateri primerjajo z zasedbo Katalena in zakaj?
Katalena je fantastičen bend in nimam težav s tem, da nas kdorkoli primerja z njimi. Se mi zdi, da nekako skupaj rastemo. Pomembno je predvsem, da smo tako oni kot mi našli svoj glasbeni prostor, svoj izraz, ki mu sledimo.

Na festivalu Etnika ste nastopili na istem odru kot Niyaz. Kaj vam osebno to pomeni?
Zelo sem se veselila tega koncerta. Niyaz so igrali že v Ljubljani, pa sem jih zamudila. Je fantastičen preplet tradicije s sodobnim zvokom in čarobno pevko. Dan prej so igrali Cheikh Lô. Fantastičen festival torej, ki ponuja zelo pestro in navdihujočo glasbo. Zanimivo je, da je na našem prvem koncertu ob izidu prvega albuma Mlado leto leta 2004, Cheikh Lô igral pred nami na Drugi godbi v Križankah. Kot da se zgodba nadaljuje. Tokrat namreč na isti dan izide Slečena koža.

Kakšen je po vašem mnenju odnos Slovencev do etno/svetovne glasbe?
Tega odgovora ne poznam. Lahko rečem le, da v krogu ljudi s katerimi se srečujem, je odziv lep, odprt. Ljudje radi spoznavajo nove muzike in skozi njih nove kulture. To nas bogati. Med umetniki pa se tudi tako rojevajo nove ideje.

Vaša nov singel Katalena je trenutno hit Radia Študent. Koliko po vašem mnenju takšna radijska predvajanja pripomorejo k večji prepoznavnosti novega izdelka/albuma?
Radio Študent je fajn. Lahko bi rekla, da je poslušanje tega radia moj hobi in se počutim kar malo nobel, da je Katalena hit tega tedna. Precej nove glasbe pride do mene prav preko Radia Študent, zato kot poslušalka lahko pritrdim, da takšna predvajanja pripomorejo k večji prepoznavnosti.
Kako bi opisali vaš novi izdelek Slečena koža? Katere pesmi so vam na njem najljubše in zakaj?
Verjetno želite, da naštejem kar vse pesmi? Saj so se na album uvrstile samo najljubše. Vsaka pesem nosi neko zgodbo in se lahko vanjo vživim in vam z navdušenjem povem zakaj. Slečena koža je nastajala počasi in vsakič, ko smo hoteli kak korak prehiteti ali smo že mislili, da smo na cilju, si je ta izdelek vzel svoj čas. In prav je tako, saj je prav zdaj najbolj pravi čas zanjo. Način dela pa se odraža celostno, tako na likovni podobi albuma, pri samem zvoku in seveda glasbi, načinu igranja.

S čim boste postregli na koncertu v Kinu Šiška?
Ker je album Slečena koža rasel počasi in mi z njim, so se pesmi že dobro vpojile v našo kožo. Zdaj se na odru poigravamo in uživamo. Naš koncert v Kinu Šiška je bil preplet novih pesmi v zgodbo, osebno izpovedno, slečeno, razbremenjeno kakršnihkoli spon. Seveda smo na veselje publike in nas odigrali tudi kašno pesem iz prejšnjih dveh albumov.

Boste prisluhnili tudi koncertu Warsaw Willage Band in zakaj?
Seveda bom. To je skupina iz Poljske, ki že kar nekaj let kroji sam vrh world music scene. Videla sem jih že na samem začetku leta 2000 v Rudolstadtu v Nemčiji, ko so bili še bolj akustični, pa pred leti, ko so bili že v polni formi. Zelo me zanima, kakšen zvok imajo danes.

Kaj menite o festivalu Druga godba?
Festival Druga godba je zame nakaj posebnega. Odprl mi je ušesa kot poslušalki, saj sem tam videla prve koncerte, ki so me navdihnili za mojo glasbeno pot. Hkrati je v meni prepoznala pevko in glasbenico in me od vsega začetka profesionalne glasbene poti spodbujala in podpirala. Njihova
založba DruGod je izdala vse Brinine albume in skrbela za naše koncerte v tujini ter nam puščala ogromno svobode za naš glasbeni izraz. Na tem festivalu so se zgodile moje prve Križanke. Zato je ponovno gostovanje na tem festivalu ob izidu Slečene kože zame praznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.