Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Britanci pobrali največ emmyjev

Simon je veliki zmagovalec letošnjih mednarodnih emmyjev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britanske produkcije so bile na 38. podelitvi mednarodnih nagrad emmy najuspešnejše s petimi nagradami, preostalih pet pa je šlo v Izrael, Romunijo, Portugalsko, Južno Korejo in Argentino.

Prevlado Velike Britanije, ki je na sinočnjo podelitev nagrad za uspešno televizijsko delo zunaj ZDA prišla z devetimi nominacijami, je utrdil Simon Cowell z veliko nagrado ustanoviteljev mednarodnih emmyjev. Prejel jo je iz rok Ruperta Murdocha, "šefa" lastnika medijskega podjetja News Corp oziroma televizije Fox.

 

Nekdanji sodnik oddaje, v kateri tekmujejo ljubiteljski pevci Ameriški idol, si je nagrado prislužil zaradi uspešnega zbiranja denarja v dobrodelne namene in zaradi omenjene oddaje ter produkcijo oddaj X Factor in Got Talent, ki se v različnih oblikah licenčno predvajajo v številnih državah po svetu.

 

Posebno nagrado direktorata mednarodnih emmyjev pa je dobil ustvarjalec slavne zabavne oddaje Sobotna noč v živo (Saturday Night Live), Kanadčan Lorne Michaels. Nagrado sta mu izročila varovanec Jimmy Fallon in igralec Alec Baldwin.

 

mednarodni emmyji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ostali nagrajenci

Nagrado za najboljšega moškega igralca je dobil Bob Hoskins za vlogo v drami BBC The Street, ki pripoveduje o življenju sosedov na ulici v Manchestru. The Street je slavila tudi v kategorij dram.

 

Helena Bonham Carter je dobila nagrado za najboljšo igralko v drami Enid, v kateri igral pisateljico otroških knjig Enid Blyton. Bonham Carterjeva bo morda tudi v igri za oskarja za stransko vlogo v filmu Kraljevi govor (The King's Speech), oboževalci Harryja Potterja pa jo poznajo v vlogi zlobne Krasotilye L'Ohol.

 

Britanci so odnesli emmyja tudi v kategoriji oddaj za otroke in mlade (Shaun the Sheep) ter v kategoriji miniserij ali televizijskih filmov z zgodbo o jamajških priseljencih v Londonu po drugi svetovni vojni (Small Island).

 

Za najboljšo komedijo so razglasili izraelsko Traffic Lights, v kategoriji telenovel je slavila portugalska s prvim mednarodnim emmyjem sploh (My Love). Po devetih nominacijah od leta 1999 je v kategoriji oddaj brez scenarija končno slavila argentinska oddaja o satiričnih novicah CQC.

 

Nagrado za najboljši dokumentarec je pobrala južnokorejska oddaja Mom and the Red Bean Cake, ki govori o materi, ki umira za rakom in preživlja družino s prodajo tort. V kategoriji umetniških oddaj pa je emmyja dobila romunska The World According to Ion B, ki govori o brezdomcu iz Bukarešte, ki postane eden vodilnih sodobnih umetnikov.

 

Praznih rok so ostale produkcije iz Nemčije, Brazilije, Japonske, Filipinov, Južne Afrike, Nizozemske, Mehike, Tajske in Danske.

 

mednarodni emmyji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podelitev nagrad je vodil nekdanji zvezdnik televizijske serije Beverly Hills 90210 Jason Priestley, sodelovali pa so še televizijski voditelj Bill Moyers, igralka Elisabeth Moss, zvezdnik Sobotne noči v živo Seth Meyers, igralec Eli Wallach, broadwayska zvezda Christine Ebersole ter brazilska igralca Alinne Moraes in Bruno Mazzero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.