Magazin > Film & Glasba & TV
14 ogledov

Cannes predstavil strogo žirijo

Žirija se veselo pripravlja na svojo tokratno vlogo.
1/19
Žurnal24 main
Mednarodni filmski festival v Cannesu je slovesno odprl svoja vrata in predstavil žirijo, ki bo po svojih najboljših močeh ocenjevala nabor predstavljenega.

S slovesnim večerom so v Cannesu odprli že 61. mednarodni filmski festival. Poleg premiere filma Slepota brazilskega režiserja Fernanda Meirellesa se je predstavila tudi stroga režija. Njen predsednik je Sean Penn, drugi akterji pa so Sergio Castellitto, Alfonso Cuaron, Natalie Portman, Apichatpong Weerasethakul, Alexandra Maria Lara, Rachid Bouchareb, Jeanne Balibar in Marjane Satrapi.

Maja Weiss in Tomo Križnar

 
Na tržnici tudi Slovenija
V soboto pa se bo na znameniti canski filmski tržnici javnosti prvič predstavil celovečerni dokumentarni film Darfur – vojna za vodo. Film režiserjev in scenaristov Toma Križnarja in Maje Weiss ter producentke Ide Weiss prikazuje afriško mirovno misijo Križnarja kot humanitarnega aktivista in posebnega odposlanca takratnega slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška v Darfurju, od februarja do septembra 2006, ko ga je sudanska vlada obtožila vohunstva in ga za poldrugi mesec zaprla. Gre za prvi film o Darfurju, ki javnosti predstavlja razmišljanja in dogajanja med uporniki pred ter po podpisu mirovnega sporazuma med sudansko vlado in edinim podpisnikom, samooklicanim voditeljem SLA Minni Arcuo Minawijem . Slovensko premiero pa bo film doživel oktobra na slovenskem filmskem festivalu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.