Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Carrie-Anne Moss: "Nisem si mislila, da bo v naši hiši Xbox"

Carrie Anne Moss AMC
Serija Humans se na televizijski kanal AMC vrača 23. februarja. Igralsko zasedbo so v drugi sezoni okrepili z zvezdnico trilogije Matrica, Carrie-Anne Moss, ki smo ji imeli možnost postaviti nekaj vprašanj.

Zgodbe o umetni inteligenci so spet na pohodu in navdušenost javnosti nad to tematiko je velika, kar dokazuje tudi serija Humans, ki prikazuje svet, ki si ga ljudje delijo z naprednimi roboti. Stvar pa se zaplete, ko ugotovijo, da so nekateri strojih bolj razviti – imajo zavest in čustva. Kaj se bo zgodilo s skupino teh zavestnih robotov, ki so se osvobodili, bomo lahko spremljali v drugi sezoni, ki na AMC prihaja 23. februarja. Igralsko zasedbo so obogatili s kanadsko zvezdnico Carrie-Anne Moss, znano iz trilogije Matrica. Čeprav se igralka, ki na vrhuncu svoje slave v javnosti ni mogla nositi sončnih očal, saj so vsi takoj prepoznali Trinity iz omenjene trilogije,  lahko za svoj največji uspeh zahvali filmom, ki so v tistem času premikali meje posebnih učinkov na velikem platnu, pa sama nad roboti in tehnologijo ni preveč navdušena.

Če bi vam nekdo ponudil rdečo tabletko, ki bi vas odpeljala v svet brez interneta, mobilnih telefonov in drugih tehnoloških igračk, in modro tabletko, po kateri bi se prebudili v svetu, ki si ga ljudje delimo z roboti, ki imajo zavest, tako kot nekateri roboti v seriji Humans, katero tabletko bi vzeli?
(smeh) Zanimivo vprašanje, saj ste mu dodali element "zavesti“" Mislim, da bi vzela rdečo tabletko, čeprav sta obe opciji zelo zanimivi. Moja duša namreč hrepeni po bolj preprostem načinu bivanja, zato bi lažje za seboj pustila stvari, ki postajajo vse bolj moteče in ljudi v bistvu razdružujejo. Pa vi?

Rdečo. Nisem preveč navdušena nad idejo o napredni umetni inteligenci.
Tudi jaz ne. Všeč mi je, če se ljudje družijo in da so med seboj povezani, da imajo občutek povezanosti, čeprav morda niti niso. Poleg tega se tehnologija razvija tako hitro, kar je zelo stresno. Ta želja po staromodnem življenju je verjetno povsem normalna, še posebej, če si mama treh otrok. Ideja, da bi čas preživljal nekje, kjer nimaš dostopa do interneta, se mi zdi čudovita.

To je danes skorajda nemogoče …
Res je …  Moja hči je stara sedem let in ena od njenih najljubših knjig je knjiga iz serije Little house on the Prairie. Prebrala sem jo že neštetokrat, saj sem jo prebirala tudi sinovoma, in vsakokrat pomislim, kako lepo so se imeli. Otroci so zaspali, medtem ko je oče igral na violino … V bistvu pa so bile razmere v  času, o katerem govorijo knjige, težke. Všeč pa mi je ta enostavnost, od katere smo tako oddaljeni. V svoje življenje poskušam vnesti vsaj delčke tega, da ne bi znorela.

Je sodelovanje v trilogiji Matrica spremenilo vaš pogled na tehnologijo in umetno inteligenco? Zdi se, da sta bili Lana Wachowski in Lilly Wachowski, ki sta napisali trilogijo, vizionarki.
Prav imate. Filma takrat z intelektualnega vidika nisem razumela. Sedaj ga seveda vsi, a takrat je bil zelo napreden, saj smo se pogovarjali o velikih stvareh, o idejah o zavesti. Zagotovo je to name naredilo vtis, na nek način pa sem o tem že takrat razmišljala tako kot sedaj. Gre za skupek vsega.



Junakinja serije Humans, Laura, pride domov in ugotovi, da je mož kupil robota v človeški podobi, ki bo pomagal pri vsakdanjih opravilih. Laura nad tem ni bila navdušena, kako pa bi se odzvali vi, če bi se to zgodilo v vašem gospodinjstvu? Bi ga vrnili?
Upam, da bi ga vrnila v trgovino. (smeh) Pri tej seriji je čudovito ravno to, da prikazuje različna stališča. Pred leti si nikoli ne bi mislila, da bo v naši hiši  Xbox. Sedaj ga imamo. Ni mi všeč, rada bi se ga znebila, a je še vedno tukaj. Če živiš z drugimi, moraš biti pripravljen na sklepanje kompromisov in biti odprt za mnenja in potrebe drugih.

Omenili ste otroke. Kako strogi ste pri vzgoji glede uporabe spleta, tehnoloških igračk in družbenih omrežji?
S tem nimamo težav. Ko so bili otroci mlajši, nismo imeli televizorja, saj sva jim z možem hotela dati prostor in čas, da razvijejo domišljijo in da so v naravi. Tehnologije tako nisva uporabljala namesto varušk. Vedno bolj se zavedamo, da te tehnologija lahko zasvoji. Še zlasti zapletena so družbena omrežja, ki jih lahko v popolnosti razumejo le zrele osebnosti. Vsi bi se morali bolje pozanimati o družbenih in etičnih učinkih tehnologije. Priznati moram, da me kot mamo to obremenjuje, tudi zato, ker se tako hitro spreminja in ji je zato težko slediti.

Serija Humans odpira mnogo etičnih vprašanj o umetni inteligenci in njenih učinkih na naša življenja. Katero od teh vprašanj je po vašem mnenju za našo družbo trenutno najpomembnejše?
Ne vem, ali bi lahko izpostavila le eno vprašanje, saj gre za večplastno temo. Po mojem mnenju je pomembno, da se o tem pogovarjamo in da se zavedamo, kaj se nam dogaja. Le na podlagi tega bomo vedeli, kaj si želimo in sprejeli dobre odločitve. Svojim otokom sem že mnogokrat rekla, da morajo biti budni. Če si bodo svoja mnenja vedno ustvarjali le prek tehnologije, ne bodo nikoli vedeli, kaj si o kakšni stvari resnično mislijo.

Glede na to, da niste preveč navdušeni nad tehnologijo, vas moram vprašati, kaj vas je pritegnilo k sodelovanju v seriji Humans, v kateri igrati strokovnjakinjo za umetno inteligenco?
To serijo ljubim. Gledala sem prvo sezono in zdela se mi je fantastična, saj so vprašanja, ki jih odpira, tudi vprašanja, ki si jih postavljam sama. Zaljubila sem se v vse like in vse predstavljene zgodbe, usoda znanstvenice, ki jo igram, pa se me je globoko dotaknila, saj tekom serije spoznaš, zakaj se s tem ukvarja.

Kaj je za vas med snemanjem predstavljalo največji izziv?
Veliko mojih prizorov je povezanih z likom, ki je v bistvu stroj, zato sem se morala med snemanjem pogovarjati s tablico. Kako se torej povezati in pogovarjati s strojem, da bo izpadlo čim bolj naravno? Pri tem mi je sicer pomagal igralec, ki je stroju v zakulisju posodil glas, kljub temu je zame to predstavljalo velik izziv. Pa tudi 'jet lag', v katerega prej nisem verjela. Bila sem prepričana, da lahko um premaga vse, a moram priznati, da sem se motila. (smeh)

Pišete blog, v katerem se dotikati duhovnosti, povezanosti posameznika s svetom … Kako ste začeli s tem?
Ko sem postala mama, sem se počutila nekako izolirano. Takrat sem našla nekaj blogov, ki so jih pisale druge mame. Vsak dan sem jih prebirala, da sem dobila kakšna idejo, inspiracijo … Pogledala sem svoje življenje v Los Angelesu in razmišljala o edinstvenih ljudeh, ki so pomagali pri tem, da sem začela bolj zavestno živeti. Spletno stran sem odprla, ker sem želela te ideje, ki sem jih sicer imela za samoumevne, ker me obdajajo ljudje, ki so zavestni in budni in s katerimi se o tem pogovarjam, deliti z drugimi. Moj cilj je povzdigniti zavest s pomočjo tehnologije, ki jo ponujala kundalini joga, in tudi z mislimi o zavesti in nekaterimi preprostimi idejami.

Zadnje vprašanje. V kina prihaja John Wick 2, v katerem igrata vaša kolega iz Matrice, Keanu Reeves in Laurence Fishburne. Zakaj vas ni v tem filmu?
(smeh) Ne vem! Moram vprašati Chada (Stahelski, op. avt.), ki je film režiral. Takoj ga pokličem! (smeh) Zelo razburljivo je. Tega sicer do pred kratkim sploh nisem vedela.

Ste z njima še v stikih?
Da, seveda, a ne vsak dan. Med nami je še vedno globoka povezanost.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.