Magazin > Film & Glasba & TV
106 ogledov

Če bi Modrijani šli v tujino, bi obogateli

Blaž Švab Žurnal24 main
Trenutno najbolj priljubljeni glasbeniki pri nas, ki privabljajo tudi večdesettisočglave množice, pravijo, da od denarja, ki so ga zaslužili do zdaj, ne bi mogli živeti celo življenje.

Modrijani so v naši podalpski deželici trenutno prave rock zvezde, vsaj kar se tiče oboževalcev in polnih dvoran. A njihov frontman Blaž Švab pravi, da fantje kljub številnim uspehom in različnim glasbenim dejavnostim niso bogataši, ki bi lahko od nedavnih uspehov živeli celo življenje:"V Sloveniji ne, če bi poskusili tudi v tujini in bi nam uspelo, pa bi vsekakor lahko. Slovenija je vsekakor premajhna, da bi od avtorskih honorarjev in prodaje plošč lahko računali na stalni mesečni prihodek. Avtorski honorarji so premajhni, da bi se dalo od tega živeti celo življenje. Če bi Ti, moja rožica izšla v Londonu ali Berlinu, nam do konca življenja verjetno ne bi bilo treba delati. Ker so ti uspehi relativno zelo lokalni, pa od tega ne bi mogli živeti celo življenje." A Švab priznava, da jim honorarji vsaj trenutno omogočajo bolj brezskrbno življenje: "Res je, da se da zdaj od tega zelo lepo in dobro živeti. Glede na to, da smo v letih, ko si vsi ustvarjamo svoja gnezda, stanovanja ali hišice, gre ta denar za zelo znane reči, kot so ploščice, kurjava, nova okna in streha. Ta zaslužek se lepo zasluži in lepo zapravi, tako da načrtujemo delati na dolgi rok. Saj vsi vemo, koliko te stvari stanejo, nam je pa zdaj marsikaj lažje. Centralno ogrevanje si lažje narediš brez kredita, kot da bi za to mogel varčevati daljše obdobje. S tega vidika nam je lažje."

Za praznike enkrat več

Za Modrijani so tudi za glasbenike dobičkonosni prazniki, a Blaž poudarja, da ne gre za zneske, kakršni se omenjajo v medijih: "Točnega zneska ne morem povedati, lahko pa povem, da to za nas ni najvišji honorar v letu, je pa zelo, zelo visok. Je med najvišjimi, za silvestrovo je honorar vsaj enkrat višji, se pa v javnosti pojavljajo številke, ki so večinoma prazno samooglaševanje. Res pa je, da je to tudi velika odgovornost, saj moraš na odru upravičiti svoj sloves, denar in zaupanje. To je eden od težjih nastopov, ki ga ne smeš jemati z levo roko. Ne gre skupaj, da počivaš na odru, če se je deset tisoč ljudi odločilo, da bo zadnjo noč v letu preživelo s teboj."

In kaj je razlog za njihov uspeh? "Res je, da je naš pristop k muziki širši. Narodnozabavne glasbe ne igramo na neki klasičen način, tudi v Ameriki je country glasba prestopila svoje meje; meša se z drugimi zvrsti in sledi duhu časa. Podobno je z nami, čeprav tega ne delamo načrtno. Smo mladi ljudje, ki imamo to glasbo radi in nas muzika sama pelje," dodaja Švab.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:42 06.januar 2014.

    Teli "DREIAKORDENMUSIKANTEN"naj bodo veseli,da so sploh kaj zaslužili in ,da jih nihče ne toži za plagiatorstvo!

  • allstarr111 11:13 06.januar 2014.

    Mimgrede, kok krat so imeli več kot samo 10.000 folka in da je bil samo njihov špil ?pomojem niti enkratdrugač pa poskusiti v tujini ni greh niti problem

  • d 09:11 06.januar 2014.

    Ce si razvajena pizda in zivis na velki nogi, potem verjamem, da zasluzen denar ne zadostuje do konca zivljenja.