Magazin > Film & Glasba & TV
37 ogledov

"Če ni fizičnih obračunov, se marsikaj tolerira“

andrej Planet TV
Tamare Meško, psihologinjo, ki je sodelovala pri izboru kandidatov, ki so se uvrstili v šov Kmetija: Nov začetek, spor med Miho in Andrejem ni šokiral.

Na kaj ste bili pri izboru kandidatov najbolj pozorni?
Spoznala sem značilnosti le 50 prijavljenih, ki so se uvrstili v ožji izbor. Ti so morali izpolniti osebnostne vprašalnike. Pozorni smo bili še zlasti na to, da so bile izbrane osebe zanimive, da so se med seboj razlikovale, kar bi privabilo gledalce, a da so bile te razlike obenem takšne, da jih je bilo možno nadzorovati, da ne bi prišlo do nepredvidenih situacij.

Ali to pomeni, da ste se izogibali konfliktnim osebam?
Ne, konfliktnost ni težava. Konfliktnost je tisto, kar dela šov zanimiv. Bistvo vsakega resničnostnega šova je ravno v tem, da se v šovu srečajo osebe, ki so si zelo različne, kar posledično privede do konfliktov. To konfliktnost pa je treba nekako kontrolirati, da ne bi prišlo do izbruhov ali nasilja. Pozorni smo bili tudi na čustveno stabilnost ljudi, da ne bi izbrali takšnih, ki ne bi bili kos pritiskom in bi šov zato zapustili predčasno.

Kakšni ljudje so se prijavili v šov?
Prijavili so se različni ljudje z različnimi motivi. Nekateri so se prijavili zaradi denarja, nekateri zaradi medijske prepoznavnosti, nekateri so prišli po nov začetek, drugi pa zato, da bi se odvadili kajenja. Med prijavljenimi so bili tudi brezposelne osebe, študenti in ljudje, ki bi se radi dokazali.

So te osebe imele kakšno skupno lastnost?
Vsi prijavljeni so se izkazali za dominantne in ekstrovertirane osebe, ki se rade družijo z drugimi.

Vas je kdo od tekmovalcev, ki smo jih oziroma jih še gledamo v šovu, presenetil?
Niti ne. V šovu so se pokazali za takšne, kot smo jih ocenili na testiranjih in intervjujih. Morda sem bila na začetku šova malce presenečena, na primer nad Laro, saj je delovala dokaj umirjeno, čeprav se je na testu in intervjujih pokazala za impulzivno in konfliktno osebo. Po kakšnih štirih tednih pa so se tekmovalci navadili na kamere in se nehali pretvarjati.

Kaj je za kandidate v šovu najhuje?
To se od posameznika do posameznika razlikuje. Definitivno se Kmetija: Nov začetek razlikuje od šovov, v katerih so kandidatom na voljo osnovne dobrine, ki jih jemljemo kot samoumevne, kot je na primer stranišče. Te so bile tekmovalcem v tem primeru odvzete. Nekdo bo najbolj trpel zaradi pomanjkanja mesa, drugi zaradi prostorske omejitve.

Ali ljudem v šovu, kjer morajo bivati v ekstremnih pogojih, prej popustijo živci ali je to odvisno od njihovega značaja?
Mislim, da gre za kombinacijo obojega. Oseba, ki je nagnjena k impulzivnosti, k hitrim odzivom in ki težje kontrolira sebe in svoja čustva, bo v takšni situaciji še hitreje izbruhnila. Oseba, ki je bolj močna in se ima pod nadzorom, se bo vseskozi zavedala svojega cilja. Tekom oddaje lahko pride namreč do tega, da cilj ni več v ospredju, da se izgubi. Slednje je lahko tudi razlog, da prihaja do izbruhov in provokacij. Bolj, kot se približujejo koncu, večja je napetost.

Kako se vi spominjate Mihe in Andreja, med katerima je prišlo do fizičnega obračuna?
Miha je dajal vtis družabnega človeka, Andrej pa ni posebej izstopal.

Se je na testiranjih nakazovalo, da med njima lahko pride do incidenta?
Ta incident me je morda malo presenetil, ni me pa šokiral. Med spremljanjem oddaje je bilo takšno situacijo možno pričakovati, saj so provokacije letele iz vseh strani. Andrej se je pokazal za impulzivno osebo, ki reagira, preden premisli.

Je psihično nasilje mogoče primerjati s fizičnim?
Definitivno. Nasilje je nasilje.

Bi moral Planet TV izključiti tudi Miho, ki je Andreja z besedami pripravil do tega, da ga je bolj grobo prijel?
Nisem seznanjena s pravili, ki jim sledi Planet TV. Morda se njihova definicija nasilja razlikuje od moje. Televiziji je po mojem mnenju v prvi vrsti pomembna gledanost, ki se s tovrstnimi dogodki viša. Zdi se mi, da se, dokler ne pride do fizičnih obračunov, marsikaj tolerira. Ne le v tem resničnostnem šovu, ampak v vseh.

Kakšno je vaše mnenje o Leonu, ki ga vsi mnogi kujejo v zvezde, saj se v spore – vsaj na glas - ne vmešava? Ga je strah povedati svoje mnenje?
Mislim, da ga ni strah. Je eden od tistih, ki ima svoj cilj ves čas pred očmi. Mislim, da se zaveda, da so tik pred koncem in se odnosi stopnjujejo. Napetost med sotekmovalci bo izkoristil v svoj prid. Zaveda se, kaj počne.

Komentarjev 1
  • svašta 08:40 03.november 2014.

    v kolikor bi zaradi tega izločili Miho, bi morali pred časom že tudi Klemna...