Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Če niso vladni, niso nič?

Teater Saša Despot
"Mi nismo zajedalci, ki doma žremo ta denar," opozarjajo nevladne kulturne organizacije, ki jih država poriva čez rob prepada.

"Neodvisna scena je ponovno ogrožena, ampak do te mere, da so nekateri zavodi ostali popolnoma brez financiranja," je na včerajšnjem srečanju nevladnih kulturnih organizacij, ki jim grozi drastično zmanjšanje sredstev ministrstva za kulturo (MK) za naslednja štiri leta, opozoril direktor Mini teatra Robert Waltl.

"Nestrokovno in žaljivo"

Poleg Mini teatra so ogroženi še Plesni teater Ljubljana, zavod Flota, gledališče Glej, gledališče Škuc, Exodos, Imago Sloveniae, Kapelica in Carmina Slovenica ter vrsta drugih ustvarjalcev z neodvisne gledališke, plesne in glasbene scene. Nekateri od njih so se po končanem razpisu in prejemu obvestila o predlogu strokovnih komisij obrnili na ministra za kulturo Uroša Grilca in poleg zaskrbljenosti nad stanjem v nevladnih organizacijah, ki skupaj dobijo le pet odstotkov vseh sredstev, ki jih ministrstvo namenja za umetniški program, opozorili tudi na "nekompetentno komisijo".

"Obrazložitve komisije so nestrokovne in tu in tam žaljive, včasih celo protislovne," je ob tem dejala Alenka Pirjevec iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije, predsednik društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture Asociacija Andrej Srakar pa je pristavil, da je že čas, da se uredi financiranje tega sektorja in da se za nevladne organizacije ustvari posebna postavka.

MK: Smo na polovici polčasa

"Minister za kulturo je večkrat izpostavil, da ne bo posegal v delo strokovnih komisij. Končna presoja o tem, kateri programi in projekti so na tako kakovostni ravni, da jih sofinancira država iz proračuna, namreč ne sme biti v rokah politike, ampak stroke, in tega se bomo brez izjeme držali," so očitke glede komisije komentirali na MK in dodali, da prijavitelji na razpis še vedno lahko opozorijo na morebitna spregledana dejstva, strokovne komisije pa jih bodo proučile in nato predlagale končne odločitve.

V fazi obvestila so strokovne komisije ministrstva od 32 nevladnih organizacij, ki so predlagane v sofinanciranje, 15 namenile višja sredstva, 15 nižja, dva izvajalca pa v preteklosti nista bila financirana kot javna kulturna programa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.