Magazin > Film & Glasba & TV
11 ogledov

Cetinski: Toše je tu in vse vidi

Tony Cetinski bo v petek nastopil v dvorani Tabor v Mariboru, 12. decembra pa v Žurnal24 main
Hrvaški pevec Tony Cetinski je spregovoril o plezanju po zvočnikih, Madonni, rocku in Tošeju Proeskem.
Pred leti ste rekli, da se na sceni vedete kot otrok. Je danes še vedno tako?
Ne sramujem se otročjega v sebi, ampak to uporabljam na okusen način. Ko si starejši, ti ne paše več plezati po zvočnikih, to sem opustil, še vedno pa rad govorim šale.

Zakaj ste izbrali ravno pop?
Glasbe nisem izbiral jaz, ampak je ona izbrala mene. Takrat sem razmišljal, kako naj izkoristim inštrument, ki mi ga je dal bog, to je glas. Sicer sem fan AC/DC, da obožujem rock, pa se bo zagotovo še pokazalo.

Boste naredili rock album?
To sem nekoč davno že napovedal.

Nekoč ste izjavili, da ste velik pesimist. Ste še vedno?
Ne. Dokler sem bil pesimist, so se mi dogajale slabe stvari, zdaj sem optimist in se mi dogajajo lepe stvari. Zelo pomembna je vsakodnevna mentalna afirmacija.

Pravite, da imate sposobnost za to, da lahko vse, kar ste zgradili, uničite čez noč. Kaj ste nazadnje uničili?
K temu sem bil nagnjen zaradi svoje karizme. Mislim, da nisem edini. Tako sem začel. S prvim albumom, ki sem ga izdal, se nisem strinjal, a sem moral nekaj posneti. Najraje bi plošče, ki so prišle na radijske postaje, fizično uničil. Slabo je, če se človek oddalji od samega sebe in svojega dela. To je na neki način samouničenje. Nagnjen sem k temu, da lahko čez noč zaradi svoje nepozornosti vse uničim, a ne razmišljam več tako.

Radi imate koncerte. Na katerem ste bili nazadnje?
Bil sem na Madonni na Dunaju, vendar tega nisem šel poslušat, saj se nje ne da poslušati. Zadnji dober koncert pa je bil Iron Maiden v Splitu, a če bi želel hoditi po koncertih po svetu, ne bi mogel delati tega, kar delam. Zadnje, kar sem poslušal, pa je bil koncert, na katerem sem nastopil skupaj z Michaelom Boltonom. Karkoli si že kdo misli o njem, da je premehak ali soft, meni je bil pevski glasbeni vzor. Tehnično je fenomenalen, in ko sem spoznal, kakšen človek je, me je kupil za vse življenje.

Kateri je najbizarnejši trač, ki so si ga o vas izmislili mediji?
Polno jih je bilo, težko izpostavim enega. Ko se ga spomnim, vam javim (smeh).


Cetinski obljublja avdiovizualno retrospektivo. © Saša Despot

 
Bili ste prijatelj Tošeja Proeskega, kaj menite o vseh teh medijskih zgodbah, ki še vedno krožijo o njem?
Na to ne gledam niti negativno niti pozitivno. Toše je bil tak, da si po tem, ko je bil s tabo dvakrat, mislil, da sta zelo dobra prijatelja. Ne zamerim ljudem, ki govorijo, da so bili z njim dobri prijatelji, saj je dajal takšen občutek. Sicer pa je po filozofiji, v katero verjamem, on tu in vidi, kdo se z njim ponaša, in vse to se bo ljudem vrnilo. Mislim, da se še ena takšna oseba ne bo ponovila. To bi si želel čisto po človeški plati, o profesionalni pa sploh ne moremo govoriti, saj se to sliši. On ni živel le od glasbe, ampak tudi za glasbo. Razmišljal je o pesmih, ne pa o tem, kako bo slaven in bogat. Vedno, kadar sva šla na kosilo, je pel. Iskreno, Toše je bil to, kar je bil.

Lahko poveste kaj več o zadnjem albumu?

To me vsi sprašujejo.

Seveda, saj ga boste predstavljali na koncertih v Sloveniji.

Ne bom predstavljal le zadnjega albuma, ampak bo to avdiovizualna retrospektiva. Sicer je, kar se tiče tima, ta album enak prejšnjemu, razen tega, da sta na njem dva nova avtorja, ki sem ju želel imeti jaz. To sta Miroslav Rus in Hus iz Parnega valjaka, imamo duet z Merlinom in enega s Kikijem Lesendrićem. Nič senzacionalnega nismo zamenjali. Izboljšali smo produkcijo, v smislu starinskega analognega zvoka. Naredili smo retroprodukcijo, da album zveni bolj plemenito. Vendar zvok CD-ja ne more biti enak zvoku plošče, morda so na albumu tudi malo zrelejši teksti.

Pravijo, da bo tudi scenski spektakel senzacionalen.
Da, v času te krize je vse, kar se dogaja, senzacionalno (smeh). To ni zaradi tega, da bi se postavljali, ampak je to znak zahvale samemu sebi, moji ekipi in občinstvu, saj me podpira že toliko let. Verjetno ne bi mogel priti na oder, dvigniti roke in reči Ljudje, pojte z mano! ter pobrati denar.

Kaj pa klubi? Vas bomo lahko slišali tudi na takšnih koncertih?
Zdaj manj. Veliko delamo "evente" za firme zaprtega tipa. Kadar delamo večje projekte, kot sta koncerta v Sloveniji, varčujemo z javnimi nastopi. Imel pa bom nastop po koncertu v Tivoliju, na odprtem. Ampak o tem ne smem govoriti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.